Учените казват, че от всички сетива обонянието се свързва най-силно със способността да създава спомени и да връща в миналото. То запечатва най-щастливите и най-тежките ни моменти и се подчинява на своя собствена, понякога неразбираема логика.

Британската парфюмеристка Джо Малоун говори пред The Cut за любимите си нотки, омразните си нотки и защо слоновете миришат на бебета.

Първият ми ароматен спомен: Не мога да отделя един-единствен. Може би защото винаги се водя от носа си, той е малкият ми компас. Но си спомням миризмата на пране, защото майка ми имаше дерматологична клиника и непрекъснато се перяха чаршафи. Помня и миризмата, когато баща ми рисуваше – маслени бои и горящи въглища. Вкъщи нямаше парно и се отоплявахме с огън. Тези миризми са от първите ми детски спомени.

Щастието мирише на: За мен щастието е миризмата на дом. Имаме дървени подове вкъщи и всички те са измити с одеколон Jo Loves Pomelo. Пътувам много и когато се прибера и отворя входната врата, усещам миризмата на дома. Моментално усещам сигурност и това ме кара да се усмихвам. Мирише на щастие, сигурност, семейство и завръщане вкъщи.

Любовта мирише на: Новородения ми син, когато за пръв път го поех в ръцете си. Беше увит в бяло одеялце и имаше топла амброва миризма. Дори в момента, когато говоря за това, мога да я усетя, но не знам как да я уловя и пресъздам, това е просто миризмата на новородено бебе. Миришеше по този начин около месец, след това престана. Не мога да пресъздам този аромат. Но ако го усетя отново, ще го разпозная.

Загубата мирише на: Миризмите могат да върнат усещането за разбито сърце много силно и живо. Първата ми загуба мирише на кайсиевите мадлени на баба ми. Често правеше тези прекрасни медени сладкиши с пълнеж от кайсиев конфитюр и когато ги помириша, моментално се сещам за нея и изпитвам тъга от загубата й, но също и радост, че я е имало в живота ми. Майка ми използваше Carven Ma Griffe и ако сега го помириша, ще имам усещането, че е влязла в стаята. Ухаеше също на масло за тяло с розмарин и лавандула, което приготвяше сама. Баща ми използваше одеколон Christian Dior Eau Sauvage и днес той ми напомня за копринените му ризи. Помня и миризмата на маслени бои от картините му, обичах да я усещам, когато влизам вкъщи. Също и миризмата на тютюн, защото той сам свиваше цигарите си. Представям си, че седи до мен, а аз съм 5 или 6-годишна и му помагам да си свива цигари. Никога не съм пушила, няма и да пропуша, но тази миризма сякаш го връща отново в живота ми.

Приятелството мирише на: Обичам грейпфрут, цитруси, чисти и свежи одеколонови нотки и съм най-щастлива, когато работя с тях. Това е едното, а другото е миризмата на дома на най-близките ни приятели. Това е една прекрасна къща в провинцията, биваша воденица, разположена на река. Когато влезеш вътре, винаги гори огън в камината, без значение дали е студено или горещо. На масата винаги има букет бели лилиуми, а приятелката ми е превъзходна готвачка. Всъщност сега, в условията на локдаун, това е нещото, което ми липсва най-много – неделните обеди с Марко и Бети. Така мирише приятелството.

Успехът мирише на: Някои от най-добрите неща, които съм правила, са съставени от елементи, на пръв поглед несъвместими един с друг. С успеха е нещо подобно – иска се много труд, така че да накараш различните аспекти от живота ти да работят за теб добре и в единство. Така че за мен успехът мирише на мезе – красиво ястие, съставено от десетки чинии, храни, вкусове и аромати. Като банкет на различните нотки.

Най-неприятната миризма е: Лепкавата ванилия, дъхът на пушач, миризмата на мокро пране. Тези трите за мен са най-неприятните. Направо настръхвам от тях. От лепкавата ванилия ми се гади, не понасям ароматните свещи, които миришат на карамел и сладкиши. Направо събуждат агресия в мен.

Идеалната ваканция мирише на: Цитруси, цитруси, цитруси, цитруси. Всички щастливи моменти и ваканции, които съм имала, са свързани с цитруси – помело, лайм, мандарина, бергамот. Обичам и миризмата на здравец. Донякъде я свързвам със спа – моментът, в който влезеш в спа центъра и усетиш онази леко ментолова миризма на здравец. Лавандула. Камфор също, макар да е необичайна за харесване. Обичам чистите аромати, всички те ми напомнят на ваканция с  фокус върху благополучието на тялото и душата.

Домът ми мирише на: Живея в триетажна къща и всеки етаж мирише различно. В гостната нотките са по-тежки, в трапезарията винаги е цирус. Навсякъде подовете са дървени, нямаме килими и завеси, а щори. Нещо като плажна къща в центъра на Лондон. И мирише като плажна къща. Използвам ароматите така, както другите хора използват произведения на изкуството, за да внесат акцент и да завършат интериора. В момента до мен гори свещ Waterlily Tea Dress от серията, която направихме съвместно със Zara, аромат на водни лилии и окосена трева, много свеж и чист.

Първата миризма, която усещам сутрин: Съпругът ми прави страхотно кафе, както и прясно изцедени сокове с мента. С тези аромати започва денят ми и това е наистина чудесно събуждане.

Последната миризма, която усещам вечер: Винаги пръскам леглото с одеколон. Мразя да ми е горещо, дори и през зимата спя на студено. Когато си легна, усещам аромата на леденостуден одеколон от чаршафите. Това, както и миризмата на мента от пастата ми за зъби.

Най-необичайната миризма, която харесвам: Обичам животни, обичам и начина, по който миришат. Обичам миризмата на кучето си, 17-годишен териер, особено след разходка сутрин – на изсушени бисквити. Обичам и миризмата на слонове, преди години бях в Южна Африка и участвах в проект за запазване на слоновете. Миришат на един вид африканско дърво, което се използва за горене, но трябва да се внимава с него, защото е леко халюциногенно. Слоновете изобщо не миришат лошо, всъщност миризмата им е топла и амброва, по някакъв странен начин напомня тази на новородено бебе. Когато минат покрай теб, усещаш тази спокоен, величествен дървесен аромат. Обичам също и миризмата на кон, когато яздя. Гривата му, нотките на пушек и на дива салвия в планинския въздух на Монтана. Хората смятат, че животните миришат лошо, но за мен те миришат божествено.

Мириша на: Нещо различно всеки ден.Тялото ми е като малка лаборатория. Тествам между 10 и 20 различни нотки навсякъде по тялото си, после се къпя и започвам отново. Така че съм като калейдоскоп – десетки различни аромати, които играят един с друг, но това описва добре и характера ми. Аз съм свободен дух, обичам приключенията и търся нотки, които изразяват точно това. Освен това обичам да обичам и да бъда обичана, а за мен обичта се свързва с портокаловия цвят. Когато го помириша, винаги си мисля за обич – онова всеобхватно чувство, което те кара да тръгнеш към някого, да го прегърнеш и да му кажеш, че го обичаш. Така че винаги някъде по тялото ми има и аромат на портокалов цвят.

Източник: The Cut

One thought on “ Ароматните спомени на Джо Малоун ”

  1. Страхотен материал за жената, която прави любимите ми парфюми! До днес си мислех, че зад името Джо стои мъж!!!!
    Благодаря, за това, че научих и нещо ново!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *