Учените казват, че от всички сетива обонянието се свързва най-силно със способността да създава спомени и да връща в миналото. То запечатва най-щастливите и най-тежките ни моменти и се подчинява на своя собствена, понякога неразбираема логика.

Актрисата Аня Тейлър-Джой, която гледахме скоро в The Queen’s Gambit, говори пред The Cut за пуканки, мескал и защо обича студено време.

Първият ми ароматен спомен: Одеколонът на баща ми. Той пътуваше много и използваше различни одеколони в зависимост от мястото, където отива. Тичах да го посрещна, прегръщах го, вдишвах дълбоко и питах „Е, как беше в Маями?“

Щастието мирише на: La Bamba и аржентинската провинция. И коне, вероятно. Харесва ми, че съм израснала във ферма, близо до животни, и съм имала това особено чувство на свобода.

Любовта мирише на: Кучето ми, Хала. Тя дори не мирише лошо, когато се поти, представяте ли си? Взех я от приют, когато бях на 16.

Приятелството мирише на: Слънце по кожата. Сещате ли се за онзи аромат – размотавали сте се цял ден на слънце с най-добрата си приятелка, прегръщате я и тя мирише страхотно. Това е то.

Ваканцията мирише на: Или на морска сол и хибискус, или на горещ шоколад и лед. Обичам да почивам из тропиците, но харесвам и суровите зими.

Успехът мирише на: Сутрешна роса. Обикновено ставам по изгрев или още по-рано, това е любимото ми време. Ако мога да хвана изгрева и залеза, имам усещането, че денят е бил хубав.

Неделя сутрин мирише на: Неоправено легло с намачкани чаршафи, от което все още не се налага да станете. И вероятно на слънце. Слънце и легло: всичко, от което се нуждаете в този живот.

Понеделник сутрин мирише на: Кафе и мед. По принцип обичам черно айс кафе, но ако е прекалено студено навън, пия кафето горещо, с мед.

Приятната изненада мирише на: Пуканки. Имам слабо зрение, но за сметка на това изострено обоняние. Можех да помириша, когато майка ми прави пуканки, още преди да съм влязла вкъщи.

Ако трябва да усещам само една миризма до края на живота си, тя ще е: Миризмата на майка ми. Не знам как бих могла да я бутилирам, но не искам да прекарвам и ден, без да я усещам.

Мириша на: Рози и пипер, с леко опушена нотка. Някой ми беше казал, че ако съм напитка, ще съм мескал, така че добавям и това.

Източник: The Cut

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *