„Осмомартенски“ – това беше първата ми мисъл, когато пробвах Carat. Цветарски магазин на 8 март, пълен със зюмбюли, лалета и лилуми, с една празнична приповдигнатост, витаеща във въздуха.

Много хвалебствия бях чела за този парфюм и от доста време го заглеждах, обмислях даже да го купя насляпо. В крайна сметка съм доволна, че не го направих – не защото е лош, напротив, просто е една идея по-шумен, многоцветен и главоболен за моя вкус (но пък за мен такива са и повечето флорали).

Тръгнах да пиша, че Carat е голяма кошница с цветя, но всъщност това не е вярно – кошницата навява асоциации за ливади, уикенди и къщи в провинцията. По-скоро е голяма кристална ваза с цветя, блещукаща на светлината, елегантна и хладно официална, украсяваща някое изискано събитие. Идеята на парфюмеристката на Cartier, Матилд Лоран, е да създаде парфюмна версия на диаманта – в крайна сметка Cartier е преди всичко бижутериен бранд. За целта избира свойството на диамантите да пречупват светлината и да я превръщат в спектър, и го превежда на парфюмен език. Как ли? С помощта на цветя във всички цветове от спектъра.

Звучи като „манджа с грозде“, но не е. Първо, защото цветята са предимно пролетни и хармонират помежду си. Второ, защото Матилд много добре се е справила със задачата си. Carat е многоцветен, но звънти с чист и ясен звук. Един слънчев и ветровит ден в края на януари се разхождах из града, бях си купила зюмбюл и зяпах небето, забила нос в упойващите цветчета. Представете си комбинацията между яркосиньо небе с бели облачета, хладен и леко режещ вятър и аромат на зюмбюл. Е, горе-долу така ухае Carat.

С крушово-зелена нотка се отваря композицията, свежа и премерено плодова, без да преминава в компот. Постепенно разцъфват и цветята – моят нос хваща основно зюмбюл, лилиум и иланг-иланг, съчетани в онова характерно и неопределимо цвете, на което миришат цветарските магазини. Ароматът не е градински, а градски, в него има нещо стегнато и формално, като острите ръбчета на диаманта. Ако трябва да поприземя метафорите, това е букет, увит в целофан, и то целофан във всичките му аспекти – тържествеността, прозрачността, шумоленето.

Не знам защо се бях заблудила, че Carat е стар парфюм, от 90-те. Всъщност е съвсем нов, на 5 години, но наистина в него има нещо от духа на богатите флорали от онова време. Както казах вече, на мен ми е малко прекален, харесвам повече чистия, монофлорен лилиум в Baiser Vole на същата марка. Но оценявам неговата звънливост и празничност, предизвестяващи пролетта. Ако сте фенове на ярките флорали и все още не сте го пробвали, поправете тази грешка.

Година на излизане: 2018

Нос: Матилд Лоран

Олфактивна група: флорален

Връхни нотки: зеленина, круша, бергамот

Сърцевина: зюмбюл, лале, нарцис, лилиум, орлови нокти, виолетка, иланг-иланг

База: мимоза, мускус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *