Нямаше как да подмина парфюм, наречен „Сърна в снега“. Нито пък марката 4160 Tuesdays, за която само бях чела из чуждестранните парфюмни групи. И едното, и другото подсказваха въображение и креативност, един по-различен подход към материята.

4160 Tuesdays е британски независим бранд, зад който стои носът на Сара Макартни. Парфюмите се произвеждат ръчно, в малки серии. „Ако доживеем до 80 години, разполагаме с 4160 вторника. Това е всичко. Нека не ги пилеем. Във вторниците направете нещо различно. Ние използваме нашите, за да правим парфюми.“ – казва Сара за името на бранда и това, заедно с нестандартните имена на парфюмите, толкова ми хареса, че станах фен още преди да познавам ароматите.

Doe In The Snow не е първият, който пробвам. Започнах с Fluffy Lemon Top, разкошен летен цитрус, но за него – през лятото. Сега се връщам към зимата, макар и безснежна, за да ви представя „сърната“, един необичаен модерен шипър, различен от повечето неща, които познавам. Създаден е за специален повод – сватба през януари, а аз си го представям като за сватбата на Снежанка и принца. Или като за младо момиче с поруменели от студа бузи, което храни сърна, нагазило в пухкавия сняг. Има нещо празнично и Disney приказно в този аромат, което обещава щастливи развръзки и хубави дни. Докато стигна до хепиенда обаче, като истинска приказна героиня трябва да преодолея някое и друго препятствие. В моя случай препятствието се нарича „алдехид“.

Разказвала съм ви за непоносимостта ми към тази капризна, „бабешка“ нотка, която на моменти ми причинява чисто физически дискомфорт. Винаги много предпазливо пробвам парфюм с алдехиди, а конкретно при този (за който пише, че е вдъхновен от винтидж парфюмите от 70-те) опасението ми беше сърната да не се окаже 70-годишна.

Леко неподготвена ме хваща алдехидната струя, която ме блъсва в носа при първото пръсване. Не е бабешка, нито сапунена, но има нещо остро и химическо в нея, което напомня миризма на белина. Нашата приказна героиня обаче не се плаши толкова лесно и търпеливо изчаква да се разсее химическата мъгла, за да стигне до съкровището. За щастие това не отнема много време и скоро се показват заскрежени цитруси и плодове. Усещам основно специфичната нотка на цитрон, която много харесвам, примесена с праскова в топка ледено сорбе в ярък цвят. По някаква причина си представям храст с червени плодове в снега, макар сред нотките да няма червен плод – може би защото ми прилича на Quel Amour! на Goutal. Алдехидите вече са изгубили белинената си острота и правят това, което умеят най-добре – придават едно звънко, кристално звучене на аромата. Doe In The Snow наистина мирише на студ, сняг и скреж, на ледени кристали, които искрят на слънцето, на звука при ходене по неутъпкан сняг. Магия някаква – не знам как се получава, но е факт.

Цветно-дървесно е сърцето на композицията, но усещам цветята (основно роза) съвсем леко, като воал. Ароматът е преобладаващо плодов, дори не толкова конкретно цитрусов, колкото на някаква сладоледена плодова смес. Шипровата мъхово-кожена база, която потенциално би могла да бъде второто ми препятствие, изобщо не е плашеща и не носи обичайното за шиприте усещане за хладна надменност и изплющяване с камшик. Точно обратното – няма нищо бабешко, надменно и ретро в Doe In The Snow. Той е игрив , млад и витален, аромат на смях, снежни топки и пързаляне с шейна.

За разлика от Fluffy Lemon Top, който е много лесен за харесване, Doe In The Snow не се дава веднага – заради алдехидите, които споменах по-напред и заради по-необичайното си звучене. Струва си обаче търпението, защото след първоначалната острота се превръща в чудесен парфюм за слънчев и мразовит зимен ден, а в най-големия февруарски студ звънтеше като кристална камбанка.

Година на излизане: 2014

Нос: Сара Макартни

Олфактивна група: плодово-шипров

Връхни нотки: грейпфрут, алдехиди, праскова, цитрон, юзу

Сърцевина: роза, жасмин, кедър, дъб

База: мъх, кожа, зелен чай, опопонакс

***

NB! Сара Макартни пристига в България в края на май като гост-парфюмерист на Rose Retreat 2023, организиран от Силвия Йонкова от Roseoverdose. Повече информация за събитието може да намерите на страницата на Roseoverdose.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *