Парфюмът е пътуване – такова е виждането на френския нишов бранд Memo и то напълно съвпада с моето. Много харесвам парфюмите им и оценявам дори тези, които не бих носила. Winter Palace обаче е любов.

Вдъхновен от Китай и императорските дворци, Winter Palace е изграден върху контрасти между хладно и топло, свежи цитруси и сладки смоли. Събуждането на дракона с огнен дъх и ледени очи, който се издига от чашата с червен чай, набира сила и с мощни плясъци на крилете си отлита към Великата китайска стена, свободен и величествен – горе-долу така го описват от бранда и е излишно да казвам, че съм напълно запленена и готова да се метна на гърба на дракона на мига.

Много цитруси има в Winter Palace – портокал, лимон, грейпфрут и бергамот. Усещат се обаче точно зимни, маслени и плътни. Нищо лимонадено и швепсово няма в тях, никакви свежи летни пръски. Това са маслата от цитрусите, не соковете им – наситени, с лека сладост и горчивина. Допълват ги топли балсамови и амброви нотки за още по-зимно усещане. За мен обаче звездата в тази композиция е чаят – червен чай и мате. Тревисто-тръпчивите чаени нотки се усещат в аромата от началото до края му, като съпровождат и обогатяват последователно цитрусите, смолите, дървесните и пудрено-прашните нюанси. Комбинацията между тръпчивият чай и киселите цитруси доста напомня вишна – не череша с цианидни подтонове, а точно стипчива вишна, която в началото е сочна и постепенно се изсушава. В драйдауна се появява и любимата ми нотка на стар шкаф, а и като цяло парфюмът има по-скоро старовремско (не ретро обаче!), отколкото модерно градско излъчване.

Страхотен зимен пафюм е Winter Palace и тези като мен, които не харесват тежки или сладки аромати, ще го оценят. Необичаен, екзотичен и фин, наистина ми носи усещане за Изток, за лакирани дървени паравани и бродирани копринени рокли, за дворцови интриги и въздишки на наложници, за изписани с йероглифи ветрила и чаши от китайски порцелан, над които се вие пара и придобива формата на дракон. Харесвам чаените нотки в парфюм, а тук са много добре изявени и съчетани. Различен е от всичко, което съм пробвала и няма да остане незабелязан.

Година на излизане: 2019

Нос: Алиенор Масене

Олфактивна група: цитрусово-амбров

Нотки: червен чай, портокал, толу балсам, ванилия, лимон, мате, амбър, грейпфрут, бергамот, тонка, бензоин, лабданум, гурджан балсам, стиракс, мускус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *