Капризно нещо са музите. Един ден всеотдайни, един ден безразлични, вдъхновяващи и съсипващи, непредсказуеми и жадувани. Тази тук обаче е много разбрана.

Нищо непредсказуемо няма в Музата на Rochas и в това е нейната красота. Няма да ви скочи внезапно с шипри и трънаци, няма да е обсебващо сладка и задушлива, няма да ви поднесе изненадващи развития. „Мекота“ е думата, която я описва – гладката, хладна мекота на копринен халат.

Когато пробвах Muse de Rochas за първи път, усетих нещо познато – не защото ми напомня на друг парфюм, а защото създава чувство за лежерност, за дом, отнема напрежението. Веднага се харесахме и в продължение на няколко години това ми беше комфортният аромат за всички случаи, в които имах нужда от парфюмна прегръдка. Когато бях изнервена, настинала, с главоболие, той ми даваше успокояващото усещане за прохладна възглавница.

Описват аромата като зелен, но не го усещам такъв, във всеки случай не и тревисто зелен. Банановият лист дава плътната, леко кисела, но не тръпчива зеленина на неузрял плод. Има и манго, което е доста отчетливо и сочно, а също и праскова. Не очаквайте обаче тропически, швепсов аромат или такъв на душ-гел. С тези нотки Muse de Rochas можеше да стане нещо бодро и крещящо като риза-хавайка, но слава богу, не е станал. Плодовата салата е облагородена от базата, която я омекотява, затопля и полира.

Харесвам много канела в парфюми, макар в някои да има неприятния нюанс на изсъхнала слюнка. Харесвам я и тук, където си е съвсем хубава, открояваща се и много, много женствена. Мускусът добавя една идея усещане за топла кожа, без да дразни, санталът заглажда киселите нотки и леко запудря композицията.

Останала съм с впечатлението, че Rochas са подценявана марка, може би защото са в по-ниския ценови сегмент. Имат обаче някои много добри попадения и Muse de Rochas е от тях. Изключително женствен, мек и „симпатичен“ парфюм, без да е блудкав или банален. Универсалността му е едно от нещата, които най-много ми харесват. Стои добре през всички сезони, защото има и плодово-зелена свежест, и подправкова топлота. Подходящ е за всякакви случаи, а също и когато не можете да решите какво ви се носи. Отива на жени от всякаква възраст и досега не съм срещала такава, на която не ѝ е харесал. Бих го препоръчала за подарък и покупка насляпо – с него трудно ще сгрешите.

Година на излизане: 2011

Нос: Жан-Мишел Дюрие

Олфактивна група: ориенталски-флорален

Връхни нотки: бананов лист, манго, праскова, портокал, бергамот

Сърцевина: нарцис, портокалов цвят, канела

База: мускус, сантал, ванилия, стиракс, амбраром

Венера с огледало, Диего Веласкес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *