Босите ми крака шляпат по хладните плочи в кухнята на старата ми къща в Тоскана. Сутрин е, светът още не се е разсънил, но по всичко личи, че денят ще бъде светъл и хубав.

Изваждам от шкафа сладкиша, който съм приготвила снощи – престоял точно толкова, че да се смесят добре ароматите на лимона, ванилията, карамела и подправките. Отрязвам си щедро парче и сядам край голямата маса от потъмняло дърво. Пия кафе от леко нащърбена чаша, отхапвам от сладкиша, гледам през прозореца равнината, която се дипли на меки вълни и сърцето ми се пълни със спокойствие и сладост.

Влюбих се в OneMore от първо вдишване (дойде ми да напиша „вдишване“ вместо „помирисване“ и може би това по-точно изразява отношението ми към парфюма). Лимоните са ми слабост, но досега не бях срещала такива. Тук няма острата, хладна тръпчивост на лимонова горичка, нито киселата лятна свежест на студена лимонада. В OneMore лимонът е топъл, сладкишен, захаросан и подправков. Мога да усетя всичките части на лимоновия пай – хрупкавата маслена коричка, плътният, копринен лимонов крем, подправен с ванилия и богата щипка кардамон, топлата сладост на карамеления крокан. А към него – чаша кафе, без което ароматът ще изгуби голяма част от чара си.

Интересна е структурата на този парфюм. От едната страна е светлата, слънчева, приповдигаща линия лимон-ванилия-кардамон-карамел. От другата страна е тъмната, сенчеста линия кафе-черен шоколад. В различните етапи от развитието на аромата двете ту вървят паралелно, ту се усукват една около друга и се сливат, ту едната или другата доминира. Светло и тъмно, хладно и топло. Хапка сладкиш, глътка кафе. После пак.

Лимоните обикновено се свързват със свежите, летни композиции. Този тук обаче е подплатен с достатъчно сладост и топлота, за да издържи зимата. Все още не съм го пробвала в горещините, но усещам, че ще го нося по-скоро като зимен. Защото настроението, което ми дава, ми е по-нужно тогава, когато светлината е оскъдна.

Не съм почитател на гурме парфюмите като цяло. Усещам ги твърде лепкави, твърде банални, а определението „секси“, което често върви с тях, ми звучи като отчаян опит да привлечеш вниманието на мъжете, миришейки като „кекса на мама“. OneMore обаче ме плени – и с различността си, и със заряда си. Много dolce vita има в този аромат, първичната радост от простите неща. И същевременно е някак самодостатъчен. Не му е нужна шумна компания, не иска да впечатлява никого. Той е времето, което отделям само за себе си, онзи мълчалив половин час, преди да се втурна в деня. Парче сладкиш и чаша кафе само за мен. И после още веднъж от същото, моля!

Година на излизане: 2018

Олфактивна група: ориенталски-гурме

Връхни нотки: лимон, помело, кардамон

Сърцевина: карамел, черен шоколад, кафе хелиотроп

База: ванилия, кедър, мускус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *