Как мирише любовта? Сложен въпрос. И есенциален за всички парфюмеристи, начело с Жан-Батист Грьонуй от „Парфюмът“ (ако не сте чели книгата или поне гледали филма, да се поправите).

Всъщност това е изначалната идея, която стои зад всеки парфюм откак свят светува – да привлича. Да събужда желание, любов, привързаност. В идеалния случай – да прелъстява не само обектите на любовен интерес, а всяка жива душа. Нещо, което моят приятел Грьонуй така и не успя да постигне.

Клеопатра, която не е била първа красавица (и като жена, попренебрегната от природата, е владеела доста по-добре от красавиците оръжията на съблазняването), е била съвсем наясно със силата на ароматите и ги е използвала по предназначение. Освен ежедневните вани с мляко и розово масло, в историята е останала първата ѝ среща с Марк Антоний.

Поставете се за момент на мястото на клетия римлянин, който потропва нервно с крак, докато чака закъсняващата владетелка на Египет на пристанището в Тарс. Полъхът на вятъра донася аромат на рози и миг по-късно се появява кораб – позлатен, украсен с цветя и пурпурни воали, с платна, напоени с розово масло, а насред цялата тази пищност седи Клеопатра, облечена като Афродита. Дали Марк Антоний си е загубил ума по нея? Може да се обзаложите.

Днес парфюмеристите се надпреварват да създават нови и нови аромати, повечето придружени с етикет „секси“. Проучванията обаче показват, че жените и мъжете възприемат различни неща за секси. Ако смятаме, че ще им отвеем главите с тежки, драматични и мистериозни тамяни или плющящи като бич шипри, грешим – те са си за наше удоволствие. Мъжете като цяло харесват по-леки, сладички и незастрашаващи аромати на цветя, ванилия и бонбони, които ги връщат в детството и им създават чувство на спокойствие и сигурност. В общи линии, модерната масова парфюмерия се придържа към тази линия. Нишовите брандове пък залагат на по-смели експерименти, като Etat Libre d’Orange и техния Secretions Magnifiques. Не съм го пробвала, но казват, че мирише точно така, както въображението ви подсказва. Истината е, че не парфюмите ни привличат един към друг, а феромоните, онзи невидим ароматен подпис, който обонянието ни невинаги регистрира, но мозъкът – да.

Как мирише любовта? Различно за всеки. Сложна композиция от спомени, опит, мечти, от нещата, които обичаме. Няма как да бъде уловена в един парфюм с всичките ѝ прояви и аспекти. И ако маркетолозите ви убеждават в противното – не ги слушайте, лъжат.

За любовни отвари ще си говорим този месец и те няма да са непременно с етикет „секси“ или „захаросана романтика“. „Февруари е месецът на любовта“ може да е клише, но любовта никога не е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *