В месеца на розите ми гостува Силвия Йонкова – една страхотна жена, която прави едни страхотни неща. Запознанството ми с нея беше от онези неслучайни случайности, които някак съвсем естествено си идват на времето и мястото – така, както става, когато хората са на една честота.

Дори не помня как точно попаднах на сайта ѝ ROSEOVERDOSE. Грабна ме първо името му, а след това една от снимките с циганка розоберачка – много далече от балкантуристките клишета на китни моми в носии и много красива в автентичността си. Докато цъках из страниците му, все по-заинтригувана, си дадох сметка, че за първи път чета за българската роза, без да изпитвам неудобство. Никакъв напънат местен псевдопатриотизъм нямаше там, напротив – беше сайт на световно ниво. Розата такава, каквато трябва да бъде в очите на света и в нашите собствени, с цялото ѝ естествено великолепие, което няма нужда от надъхване. И някак парадоксално, точно в този момент усетих гордост – онова „ааа, ето, можело значи“.

Снимка Валентина Петрова

Казанлъчанка по кръв, розогледачка по наследство, парфюмерист по образование и мечтател по душа, Силвия живее в света на ароматите и кани в него всеки, който е от същата кръвна група. Отглежда рози, произвежда от тях традиционни и нетрадиционни продукти, има и собствен парфюм, Rose Cabaret, който неин приятел описва като „лъстив шамар в лицето на традиционните мускалчета“ – е, как да не събуди любопитството ми? Но освен това прави и тематични парфюмни събития, посветени не само на розата, а и на различни ароматни съставки – рай за любопитни носове като моя. Най-интересното за мен са уъркшопите, които дават възможност да си поиграеш със съставки и да си композираш собствен парфюм – задължително преживяване за всеки парфюман и, доколкото знам, без аналог в България.

Последните два уикенда на май Силвия организира в Долината на розите серия събития за експериментална парфюмерия с интригуващото име Барут и цветя – съвсем в духа на Казанлък. Първият уикенд е посветен на ириса и нарциса, вторият – на розата и мимозата. Ще има запознанство с основните принципи на парфюмерията и възможност за създаване на собствен аромат от 150 парфюмни съставки, а за розоманите – участие в розобер, йога с рози и още куп интересни неща, които може да видите тук.

Как се предозира с рози?

„Израснала съм в семейство, което поколения наред е отглеждало рози и други етеричномаслени култури. Вкъщи една студена вода не можеше да се изпие, без да ѝ се добавят рози. Козметиката беше с роза, лекувахме се с роза, готвеше се с роза, повечето десерти бяха с вкус на роза, вината се правеха с роза, ракията също. Беше натрапчиво, но пък доста ароматно, факт. Добрите новини са, че тази свръхдоза роза не ме погуби, а напротив, отвори ми вратите и очите за един нов свят – този на парфюмерията. Розата предизвика рязък обрат в мен, от враждебност към възхищение, и даде началото на един проект на страстите  – ROSEOVERDOSE.“

Цялото интервю със Силвия Йонкова може да прочетете в юнския брой на списание DIVA, а също и тук. Дотогава – take your nose on a trip в сайта ѝ.  

One thought on “ Силвия и свръхдоза роза ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *