Rose Pompon е роз бонбон. Поне аз очаквах нещо такова от искрящо розовото шише и жизнерадостно скокливото име. Всъщност е точно обратното.

Споменавала съм вече, че с розите не се имам особено и през розовите парфюмни полета стъпвам внимателно и на пръсти, да не залепна за някой локум, да не настъпя някой мускал.  Rose Pompon даваше заявка да е от локумения тип – погледът ми се хвана за розата, малината и божура в пирамидата и някак пропусна останалите нотки, което се оказа грешка. Взех го насляпо с мисълта, че Goutal дори и локум да направят, ще го направят добре. Но изненадата ми беше голяма (и приятна).

Нищо сладко няма в Rose Pompon, ни помен от локум. Това е суха, дървесна, възкисела, тръпчива роза, която е абсолютен унисекс. Бих могла да се закълна, че усещам грейпфрут в композицията, и то много. Напомня ми на начина, по който грейпфрутът се заиграва със смокинята във Fico di Amalfi на Acqua di Parma, същата нагарчаща свежест с лек бръснарски полъх. В нотките обаче той не е споменат, така че насочвам погледа си другаде – към комбинацията касис-кедър.

Касисът е първото, което усещам. Много реалистичен, от мъхестото зелено на листата до тръпчивото на плода (по-скоро зелено, отколкото плод). В ума ми изниква думата „храсталак“ – касисов, розов, бодлив, леко пиперен. Интересно е как с развитието на аромата бодливият храсталак преминава в спокойна и омекотена от мускус дървесина, съзрява. Донякъде мъжкото звучене обаче си се запазва от началото до края.

Ако все още не съм казала и дума за розата, то е защото малко ми се губи. Тук някъде е, надзърта, знам, че я има, но в никакъв случай не е доминантна и не обсебва аромата. Бих казала дори, че цветността идва от по-скоро от божура и затова е така прозрачна, а не маслена и сладка. За моя радост.

Rose Pompon е joie de vivre парфюм – млад, ефирен, лек за носене, макар и не лекомислен. Не го наричам „момичешки“ само защото го усещам унисекс (но пък не бих могла да го нарека и „момчешки“). Харесва ми тази интерпретация на розата, олекотена и изненадващо небанална. Носталгичната, ретро нотка, характерна за много от парфюмите на Goutal, тук я няма – Rose Pompon е модерен, градски и френски. Извиква усмивка, повдига брадичката и има достатъчно свежест, за да се носи и в горещините.

Година на излизане: 2016

Нос: Камий Гутал и Филипин Куртиер

Олфактивна група: флорално-плодов

Връхни нотки: касис, малина, розов пипер

Сърцевина: роза, розов божур

База: мускус, кедър, пачули

Emily in Paris

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *