Егея? Сол? Цитрус? Дайте ги насам и не ме закачайте повече! В личните ми представи вероятно нирваната мирише точно така.

Бях пробвала вече смокинята на Theodoros Kalotinis и бях останала приятно изненадана от нейната абсолютна автентичност и природност без помен от химия. Допуснах, че това е част от почерка на Калотинис и вероятно мога да го очаквам и от Aegean Sea Salt & Citrus, освен това сол и цитрус са ми любими нотки, така че изглеждаше безопасен за купуване насляпо. Представях си го като някаква по-бюджетна версия на Foconero на Tiziana Terenzi. Е, ами не беше.

Ще го кажа така: разликата между италианския и гръцкия парфюм е като разликата между римската и старогръцката култура. Foconero е много по-пищен и разточителен, с много повече подтонове – ароматични, билкови, флорални и дървесни. Блести на слънцето в променливи цветове и всеки полъх на вятъра довява различна нотка. Aegean Sea Salt & Citrus от друга страна е семпъл и минималистичен като дорийска колона и в това е красотата му. Харесвам този гръцки минимализъм на ръба на аскетиката, чистотата, белотата на мрамора, свободната душа, на която ѝ стига море, кана вино и шепа маслини. Харесвам и Aegean Sea Salt & Citrus – не повече от Foconero, но по друг начин.

Простичка е пирамидата на Aegean Sea Salt & Citrus и името на парфюма я изчерпва напълно – грейпфрут, портокал, лимон и морска сол. Малкото на брой съставки в случая са плюс, защото дават лекота, чистота и ефирност, особено подходящи за лятото. Много натуралистични цитруси – повече лимон и грейпфрут, портокал почти не усещам – но омекотени, без острота и прекалена киселинност. Солта също не блъска на йод и водорасли, а е много фина и повече отива към така любимия ми мирис на плажни хавлии. В драйдауна ми се появяват някакви деликатни бели цветя, които не са споменати в описанието и като цяло ароматът (унисекс е) има малко повече женска, отколкото мъжка енергия. Не мирише на дамски парфюм, напротив, нотките му са по-скоро мъжки, но няма агресивната тестостероновост на класическите мъжки аромати. Не е бурен вятър, а е бриз.

Всъщност, това си е наистина парфюм за Егейско море, а не за Черно. Черно море е мъжко море – мирише повече, шуми повече, бунтува се повече и тъмнее повече. Егейско има повече благост и кротост, повече нежност и светлина. Море си е, но без да крещи „Вижте ме, аз съм море!“ По същия начин е и Aegean Sea Salt & Citrus – създава усещане за море, без да е натрапчиво солен и без да е банален блудкав акватик. Трайността му също е прилична като за цитрусов аромат. Ако харесвате такъв тип парфюми и търсите сол, която да се усеща, без да е hardcore – това е вашият.

Година на излизане: 2020

Нос: Теодорос Калотинис

Олфактивна група: цитрусов

Връхни нотки: грейпфрут, портокал

Сърцевина: лимон

База: сол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *