Както знаете, смокините са ми слабост. Голяма слабост. Ненаситна съм за смокинови парфюми и веднага наострям нос, ако ми попаднат в полезрението – ако не за покупка, поне за задължителна проба.

В случая любопитството ми бе разпалено допълнително от факта, че Theodoros Kalotinis е нова за България марка, пък и исках да видя как се справят гърците с нишовата парфюмерия (и защо ние не се справяме, но това е друга тема). Да ви кажа, добре се справят.

Пробвала съм десетки смокини и трудно някоя може да ме впечатли. Тази обаче го направи. Най-вече с изключителната си реалистичност – толкова е реалистична, че може да стресне някои по-плахи сърца. За смокиновите ултраси като мен обаче е манна небесна. Остри, зелени, лютиви смокинови листа и клонки, сред които се прокрадват нюанси на галбанум, печени чушки, пръст и дори малко водорасли. Няма сладост и сочен плод, няма дървесни нотки, само буен зелен хаос, който ме обгръща отвсякъде. Богат и наситен, пълен с живот, жужащи насекоми и птици сред клоните. Донякъде напомня на Philosykos, но излъчването е различно – Philosykos е шлифована и елегантна градска смокиня, а Alluring Fig е смокиня дивачка из сокаците на гръцките села.

Полека-лека сред този храсталак започва да надзърта ванилията, протяга изящна бяла ръка в опит да го поприглади и облагороди. Аз пък леко се разочаровам. Alluring Fig не е сложен и засукан аромат, мирише на смокинови листа и ванилия и впечатленията ми са, че повечето хора харесват втората, ваниловата фаза, а зеленината я изтърпяват със стиснати зъби. При мен е обратното. След буйното и богато зелено начало ванилията ми стои някак куха, плоска и картонена. Има една дума в родопския диалект, „несвенчано“ – когато съставките на цялото не са добре блендирани и се усещат поотделно. Несвенчан ми стои и този аромат, ванилията не е на нивото на смокинята, не може да издържи виталността ѝ и като цяло ми е някак не на място, все едно пристъпва смутено от крак на крак и се чуди какво прави тук. Чуди се, чуди се и след половин час – дим да я няма.

Допускам, че проблемът е в мен и кожата ми не прави добра химия с ванилията тук. Мисля, че спокойно бих могла да мина и без нея и да остана само със свръхреалистичната смокиня (донякъде го постигам, като пръскам често и не позволявам на ванилията да избие). Върху други хора обаче Alluring Fig прави красив драйдаун, така че нещата са индивидуални. Пробвайте го (върху кожа), ако харесвате зеленина, смокинови листа и природни аромати, но не ви съветвам да го купувате насляпо.

Година на излизане: 2021

Нос: Теодорос Калотинис

Олфактивна група: ароматично-плодов

Нотки: ванилия, смокиня, смокинови листа

Заглавната снимка е на Мирослава Филчовска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *