Може ли в селекция на парфюми-„чукове“ да няма поне един на Mugler? Изключено. Когато говорим за оръжия за масово поразяване, това е първият бранд, който ми идва наум.

„Силно да любя и мразя“ е положението с ароматите на Mugler – изключително мощни, открояващи се, невъзможни за незабелязване. Полярни реакции провокират – или си им заклет фен, или не можеш да ги траеш, средно положение като „абе приятни парфюмчета са, стават“ няма. При мен е горе-долу 50/50 – харесвам тайнствеността на Alien и Aura и ми става физически зле от Angel и Womanity. Дали бих ги носила? По-скоро не, освен в някакво специално настроение, и то вкъщи. Като цяло обаче феновете са повече от хейтърите, защото Mugler-ите са се превърнали в култ, независимо дали ни харесват или не.

Alien пък се е превърнал в еталон за жасминов парфюм и общо взето първото предложение, когато някой търси парфюм с нотки на жасмин. Той е не просто Жасминът с главно Ж, а ЖАСМИНЪТ с caps lock. Не харесвам особено бели цветя и не разпознавам като мои нито ретро звученето на гарденията, нито плътското звучене на туберозата. Харесвам обаче жасмин, който е най-момичешки, нежен и игрив от белоцветната гама.

Е, в този няма нищо момичешко, нежно и игриво. Силен, тъмен, упойващ и зрял, той е като потъване в омагьосана жасминова гора. Няма ги, за щастие, характерните за някои жасминови парфюми индолови, фекални подтонове (и по-добре, с тази сила щеше да е като септична яма). Проекцията му обаче е на ръба на главоболното и трябва да се пръска внимателно. Толкова мощен и категоричен е, че може да се усети от космоса. А може би точно това му е идеята.

Не е сложна композицията на Alien – жасмин, дървесни нотки и амбър, не търпи и развитие във времето, просто излъчва, излъчва и излъчва с часове като ултравиолетов фар. Въпреки цветно-дървесните съставки не мирише природно, а като генериран от изкуствен интелект. Няма как да му се отрече обаче, че е майсторски направен – опияняващ, енигматичен и секси (female domination секси), достатъчно сладък, топъл и амбров, но едновременно с това респектиращ и издигащ на пиедестал. Отива му и името, и бутилката, и метален корсет, и зодия Скорпион. Изобщо – може да не го харесваш и да не го носиш, но си заслужава уважението и трябва поне да се пробва за обща култура.

Сигурно сте го пробвали така или иначе, едва ли има парфюман, който да не го познава, но аз пак ще си кажа – в никакъв случай не го купувайте насляпо, а ако вече го имате, пръскайте по-полекичка, освен ако не искате да ви помиришат от Марс.

Година на излизане: 2005

Нос: Доминик Ропион и Лоран Бруйер

Олфактивна група: амброво-дървесен

Връхни нотки: жасмин

Сърцевина: дървесни нотки

База: амбър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *