Много харесвам серията Aqua Allegoria на Guerlain – въздушни, искрящи и радостни аромати, идеални за лятото или за всички моменти, в които искам да ми е лято. Имала съм някои, пробвала съм други и досега нито един не ме е разочаровал.

Mandarine Basilic е един от най-хубавите от серията, а може би и от най-универсалните. Лесен за харесване и носене, достатъчно свеж и цитрусов, без да е кисел и стипчив, достатъчно зелен, без да е остър и медицински. Естествен и природен, но едновременно с това елегантен и градски.

Сочна мандарина ме пръсва в лицето при първия спрей, толкова истинска, че мога да вкуся свежата ѝ сладост. Мандарините не са ми любимите цитруси точно заради сладостта, но тук тя върви ръка за ръка с горчив портокал и тази горчивина много добре балансира и внася елегантност в една потенциално швепсова композиция.

Другото, което предпазва Mandarine Basilic от баналност и „ошвепсяване“, е босилекът, разбира се. Чела съм коментари, че миришел на салата и песто, но за мен няма нищо такова. Билковата нотка е много фина и не се натрапва изобщо, просто наслагва един допълнителен хрупкаво зелен филтър, допълнена от тръпчивостта на чай и бръшлян. Не успявам да хвана портокалов цвят, нито пък божур, по-скоро някаква идея за флоралност се прокрадва в драйдауна също толкова деликатно.

Много добре композиран парфюм е Mandarine Basilic. Нищо не се натрапва и не накъртва в него, постигнат е перфектен баланс между свежест и елегантност, между природа и град. Изключително жизнерадостен и зареждащ с енергия аромат за горещините, пък и не само. Серията Aqua Allegoria не се слави с кой знае каква трайност, но точно това ѝ е идеята – леки, ефирни, ненатрапчиви аромати за лятото, които да се пръскат често, за да освежават.

Не съм срещала досега човек, който да не хареса Mandarine Basilic и с чиста съвест го препоръчвам за подаръци, покупка насляпо или просто когато идеите за летен парфюм са изчерпани. Води се унисекс, вероятно би могъл да се носи и от мъж, но за мен определено има женствена аура.

Година на излизане: 2007

Нос: Мари Саламан

Олфактивна група: цитрусово-ароматичен

Връхни нотки: клементина, горчив портокал, портокалов цвят, чай, бръшлян

Сърцевина: мандарина, босилек, лайка, божур

База: сантал, амбър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *