Eau d’Orange Verte ми мирише на изискан френски възрастен господин. Изискан и френски, но възрастен.

С което не искам да кажа, че е лош, нищо подобно. Не мирише на спарено, мухъл и нафталин, напротив – искрящо свеж е и често ме спасява в жегата. Просто ми идва една идея по-… класически, да го кажем, за моя вкус. Не познавам първата версия от 1979 г., но и този мирише като от онова време.

Екстремно свежа струя отваря Eau d’Orange Verte. Представете си, че в едната ръка държите портокал, в другата лимон и ги изстисквате върху намачкана мента и листа от касис, а пръските летят навсякъде. Комбинацията между цитруси и зеленина винаги е печеливша и тук също се е получила много добре. Ментата дава силно хладно, отпушващо синусите като люта дъвка усещане, а касисът добавя тръпчивост. Има много зеленина в този аромат, но не е тревист. Има и много цитрус, но не е оранжаден. Ботаничен и естествен е, но същевременно елегантен и градски. По някаква причина си представям „зеления портокал“ от името не като комбинация от портокал и зеленина, а съвсем буквално, като малък неузрял плод – не знам как мирише, но съм много любопитна да разбера. Тук той е лишен от всякаква сладост, не е нито портокалови бонбони, нито  мултивитаминен сироп, а е суров и стипчив. Може би това е един от най-свежите цитрусови аромати, които познавам.

Сигурно вече се питате при цялата тази свежест как е възможно да го намирам за дядовски. Отговарям с една дума: мъх. Мъхът е силно присъствен тук и точно той, в комбинация с пачули, дава този ретро вайб. Ретро елегантност също. Парфюмите с мъх миришат на лукс и пари, на рафинираност и надграждане на природното. Eau d’Orange Verte е свеж, да, но не лекомислено, скокливо и ваканционно свеж, а сериозно свеж. Като човек, който си тежи на мястото, но въпреки това не е забравил вкуса на живота и цени красотата и малките удоволствия. Представям си го спретнат, белокос, с копринен шал под яката на бялата риза, средноголямо шато и средномлада любовница.

Нека тези „дядовски“ представи не ви плашат. Eau d’Orange Verte е много хубав аромат, издържан в най-добрите традиции на класическия одеколон – свеж, елегантен и прозрачен (малко прекалено прозрачен, концентрацията е EDC). Аз го нося предимно вкъщи, за навън ми идва прекалено ретро, но ако сте почитатели на мъховите нотки от 70-те в духа на Eau Sauvage на Dior или Eau de Rochas на Rochas, непременно му дайте шанс.

Година на излизане: 2009

Нос: Жан-Клод Елена

Олфактивна група: цитрусов

Нотки: портокал, лимон, мъх, мента, мандарина, касис, пачули

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *