Оранжево небето, оранжево морето… Така се пееше в любимата ми детска песен за любимия ми детски цвят.

Продължавам да обичам оранжевото, макар вече да го нося предимно в косата си. Е, и в парфюмите, разбира се. Портокалите и мандарините сериозно си оспорват с лимоните първото място в личната ми класация на цитрусови аромати. Да, лимонът е по-освежаващ и кисело-тръпчивите му пръски ме спасяват в жегата, но в оранжевите плодове има една слънчева жизнерадост, която е неустоима.

Може би заради това посягам към тях повече през зимата, когато слънчевата жизнерадост ми е по-нужна от свежестта. Или пък защото в детските ми спомени портокалите са неизменно свързани с Нова година, с празничност и уют. Не ги пренебрегвам обаче и през лятото, когато температурите са под 30 градуса и мога да понеса щипка сладост.

За разлика от лимона, който е по-остър и „дръпнат“ (и точно затова го харесвам), портокалите и мандарините са доста по-дружелюбни и усмихнати. Ако трябва да избера парфюм, който ме кара да се чувствам щастлива и безгрижна, почти сигурно е, че ще има оранжеви нотки. Сега им е времето – през август, със сладко-горчивото усещане за отиващо си лято.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *