Чела съм коментари за Том Форд, че прави crowd pleasers и парфюми за парвенюта, както и че поддържа безсрамно и неоправдано високи цени. Каквото и да прави обаче, факт е, че го прави добре.

Black Orchid е легендарен парфюм и колкото и да не е „мой“, не мога да не призная, че легендарността му е напълно заслужена. Мирише на секс и пари, без да е вулгарен, тъмен и мистериозен е, без да е убийствено тежък, и в него има нещо пристрастяващо и наркотично, което ме кара да го мириша още и още.

„Гласът ѝ беше мек и плътен като сливов мармалад“ – тази реплика от филма „Дзифт“ ми изплува в главата, незнайно защо. Няма сливи в Black Orchid, нито някаква плодова сладост. Има я обаче тази тъмна, интензивна плътност, която се разлива бавно и хипнотично във вълни от гардения, пачули, тамян и шоколад. Звучи като жена с нисък, леко сипкав глас, която говори тихо, но изпълва с присъствието си цялата стая. Много силен femme fatale вайб има този парфюм и това го прави безвременен. В него има нещо ретро, без реално да мирише ретро, просто би стоял еднакво добре и на модерна жена, и на героиня от film noir.

Гладък, комплексен и зрял, Black Orchid си заслужава всички хвалебствия (и всички опити да бъде имитиран). Изпипаната композиция обаче не е достатъчна за постигане на легендарност. Трябва да има някакъв Х фактор, история, която да ти завърти главата. В случая факторите са не един, а два. Първият е черната орхидея – не говоря за името, макар и то само по себе си да е коварна кука. Става дума за цветето, което е селектирано специално за Том Форд и около което е изградена сърцевината на парфюма. Поне така гласи историята, а парфюм с такава история няма как да е обикновен.

Вторият фактор е трюфелът. Дори самото му споменаване събужда представи за лукс, а тук е включен в композицията (Том Форд знае как да продава, не може да му се отрече). Слава богу, не като натрапчивия, почти чеснов аромат на суров трюфел, а като една землиста, плътна и тъмна нотка, която допълва много добре сладко-дървесно-опушения характер на парфюма. 

Опасно прелъстителен и сексуален е Black Orchid. Не кокетен, не флиртаджийски и закачлив. Донякъде парадоксално, мога да си го представя и върху мъж, точно както във всяка femme fatale има нещо мъжко. Не е за покупка насляпо, нито за подарък. Не е за всеки ден, нито е за всеки. Силно присъствен, шлейфов и траен, той не може да остане незабелязан и изисква кураж за носене – ако не можете да понесете погледите и носовете, които ще се обръщат след вас, по-добре не посягайте към него. Както прочетох в един коментар, „ако не можете да го носите, той ще носи вас“. 

Година на излизане: 2006

Нос: парфюмеристите на Givaudan

Олфактивна група: амброво-флорален

Връхни нотки: трюфел, гардения, касис, иланг-иланг, жасмин, бергамот, мандарина, лимон

Сърцевина: черна орхидея, подправки, гардения, плодове, иланг-иланг, жасмин, лотос

База: шоколад, пачули, ванилия, тамян, амбър, сантал, ветивер, бял мускус

Заглавната снимка е на Пламена Александрова

Nocturnal animals, 2016

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *