С това име и с тези нотки Tubereuse 2 Virginale не изглежда да е като за тази селекция. Е, и аз така си мислех, преди да го купя, но той ме изненада. Не непременно неприятно, просто различно от очакванията ми.

Не съм фен на туберозата, усещам я с прекалено плътско звучене. И под плътско не разбирам точно сексуално, а буквално плътско – като млечнобялата надиплена плът на Рубенсов модел. От типа женственост, която ми е too much, прекалено естрогенова. Мисля обаче, че като уважаващ себе си парфюман трябва да имам първо, една тубероза в колекцията и второ, нещо на Histoires de Parfums в колекцията. Tubereuse 2 Virginale ми изглежда перфектен за случая – освен туберозата има череша, мандарина и тропически цветя и звучи момичешки, слънчев и невинен. Всъщност представям си го като Donna Margherita на Pantheon Roma, който е точно такъв. Нищо подобно.

Опитвам се да разбера откъде ми идва усещането за тъмен парфюм, което е изключително субективно и лично мое, други хора не го усещат по този начин. Допускам, че до голяма степен е заради черешата. С това девическо име си я представях свежа, сладка, леко накиселяваща, светлочервена и силно плодова, Лолита с обички от череши. Тази тук обаче е по-скоро изсушена дива череша, тъмна, леко нагарчаща, с лека лютивина, като от суха люта чушка. Нещо в нея ме кара да мисля за черен шоколад с чили. Мандарината, на която съм разчитала за свежест и слънчевост, минава транзит и се скрива.

Туберозата, разбира се, е основният играч и за мой късмет не е нито прекалено плътска, нито главоболна. Всъщност е доста носима и ми се разминава усещането, че Рубенсов модел ми е седнал на лицето, от което се опасявах. Сладка е, без да е сиропена, а комбинацията с франджипани и тиаре напомня донякъде на Songes на Goutal. Тропическите цветя носят някакво усещане за лято, но не бих носила Tubereuse 2 Virginale през лятото, би ме усмъртил. Не е летен, слънчев, бодър и веселяшки аромат. Това е по-скоро мечтата за лято, която се появява през зимата и е възможна единствено тогава, в студа и тъмното.

Другата представа за тъмно вероятно ми идва от концепцията на бранда. Олфактивна библиотека, която разказва истории за известни герои, митични години, стихове и музика – така се представя Histoires de Parfums в сайта си и това, разбира се, веднага събужда любопитството ми. Tubereuse 2 Virginale мирише на стари времена и няма нищо общо с парфюмите, които продавачките в моловете приповдигнато предлагат като „много свежи“. Точка за него – обичам парфюмите, които миришат на стари времена, макар да не съм сигурна, че бих ги носила навън (за този още не съм се престрашила).

При всички тези приказки за тъмно Tubereuse 2 Virginale не е тежък, нито готик. Не е и труден за носене, стига да имате вкус към друговремски аромати. Специфичен е и не бих го препоръчала за купуване насляпо, нито за подарък (както и който и да било на Histoires de Parfums). Но е интересен и определено си струва запознанството. Другите две туберози от серията, прашно-землистата Tubereuse 1 La Capricieuse и кожено-тютюневата Tubereuse 3 Animale – също.

Година на излизане: 2010

Олфактивна група: амброво-флорален

Връхни нотки: тубероза, череша, мандарина

Сърцевина: тубероза, франджипани, тиаре, жасмин

База: тубероза, ванилия, пачули, дърво

„Прозерпина“, Данте Габриел Росети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *