Bohemian Bluebells е част от първата колаборация на Джо Малоун и Zara. Харесвам някои от парфюмите на Zara, на Джо Малоун пък нищо не бях пробвала и бях любопитна, така че може би тръгнах с по-голяма кошница, отколкото трябваше.

Избрах Bohemian Bluebells не защото най-много ми хареса, а защото ми се стори най-небанален от цялата линия. Честно казано, очаквах повече от един толкова прехвален парфюмерист, а и от едни толкова поетични имена. Да, знам, че камбанките не миришат, но „бохемски“ ми звучеше като безгрижност, шарения, щипка ексцентричност. Вместо това получих китка сушена лавандула. Толкоз.

Ще започна с хубавата част: мирише реалистично и природно. Не е бръснарска лавандула, нито сладкарската ванилова лавандула в Mon Guerlain, нито градската еманципирана лавандула в Libre. Тази тук е остра, тревиста, ароматична, леко прашна, леко медена, с онази наситеност на аромата, която се получава при изсушаване. Не е свежа и хладна, разцъфнала лавандула в полето с обещание за слънчев ден и ведри небеса, а носи по-скоро усещането за билкова аптека, тъмна и  потайна.

Харесвам ароматични, тревисти и остри нотки, харесвам и природно звучене, така че дотук с Bohemian Bluebells говорим на един език. Поне в началото. После се появява нещо, което коментиращите във Fragrantica деликатно наричат „миризма на сирене“ и „миризма на гъби“, а аз неделикатно ще нарека „миризма на крака“. Да, появява се съвсем за малко и след това преминава в медено-восъчни нотки, но го има. Може би това са имали предвид пиарите на бранда, когато са писали в представянето „This scent breathes a Bohemian spirit, it’s full of bold unexpected notes and its vibrant character mesmerises the wearer. It’s like nothing you have ever smelt before.“ Бохемска му работа.

Като изключим тези „неочаквани нотки“, които надничат тук и там, Bohemian Bluebells общо взето си е лавандулов моноаромат, леко тревист в началото, леко меден по средата, заглъхващ към някакъв неопределен мускус към края. При това заглъхващ много бързо. Нито парфюмите на Джо Малоун, нито тези на Zara могат да се похвалят с трайност и колаборацията им не прави изключение. Върху моята кожа след максимум половин час се превръща в skin scent и слага край на всякакви представи как развявам по бохемски окичени с камбанки коси в облак от аромат.

В интерес на истината, когато купих Bohemian Bluebells преди няколко години, ми беше почти непоносим и съвсем неносим. Сега ми харесва повече, но пак си остава в категорията „парфюми, които на теория са от моите, но на практика не са“. Оценявам природността и различността му, но ще продължавам да не го нося.

Година на излизане: 2019

Нос: Джо Малоун

Олфактивна група: флорално-дървесно-мускусен

Нотки: лавандула, сантал, мускус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *