Линията Mon Guerlain има многобройни и верни фенове, сред които аз не съм. Този фланкър обаче (първият от многото) ми беше харесал, когато излезе преди 4 години и към днешна дата все още го намирам симпатичен, макар да не го нося.

По-лека и по-цветна версия на оригинала, Mon Guerlain Florale на пръв поглед звучи като сладък бъбрив флорал, но всъщност е доста обран и елегантен, а станалото популярно през последните години лавандула-ванилия комбо е много добре отиграно.

Най-напред ме плисва лавандулата с една бистра и хладна, почти одеколонова свежест, която моментално ми извиква спомен за лавандулови поля в края на юни, ярко синьо небе с бели облаци тук-там и кристален утринен въздух часове преди жегата. Плътно по петите  я следва ванилията, която омекотява острите нотки, добавя женственост и не позволява на аромата да завие към бръснарницата. Бих казала, че долавям и капки  карамел и мед, макар да ги няма в нотките.

При все това Mon Guerlain Florale не завива и към сладкарницата. Острото и сладкото си партнират перфектно в една въздушна и нежна, но непреиграна женственост. Ароматът е праволинеен – не в смисъла на „скучен“, а по начина, по който излизаш да се разходиш в лятна утрин и знаеш точно къде отиваш, без да се разсейваш с излишни колебания, драми и непредсказуемост. Красотата му е точно в тази освобождаваща простота и в лекотата, естествена като дишането.

Макар и свеж, това не е цитрусов парфюм и бергамотът от връхните нотки се усеща само като послевкус – добавя кисел нюанс към сладостта след първите час и половина-два, когато ванилията започва да доминира. Постепенно в градината разцъфват божур и жасмин, а ирисът и санталът добавят накрая онзи луксозен пудрен шлейф, който е характерен за парфюмите на Guerlain. Цялостното ми усещане е за съвършен баланс на съставките, които се допълват, подкрепят се и се пазят от залитане в една или друга крайност.

Нека не ви подвеждат приказките ми за градини и простота – Mon Guerlain Florale не е пасторален парфюм. Може да отидете с него на пикник, разбира се, но ще е прекрасен и в офиса. Не са толкова много флоралните аромати, които успяват да стоят далече от бонбонената инфантилност и натрапчивата сладост, но този го може. Съумява да бъде едновременно цветен и свеж, изчистен и лесен за носене, но и изискан и елегантен. Каквото и да си говорим, Guerlain си е Guerlain.

Година на излизане: 2018

Нос: Тиери Васер

Олфактивна група: флорален

Връхни нотки: лавандула, бергамот, мандарина, лимон

Сърцевина: флорални нотки, божур, жасмин, иланг-иланг, нероли, праскова, момина сълза

База: ванилия, ирис, сантал

One thought on “ Mon Guerlain Florale, Guerlain ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *