Харесвам в почерка на Diptyque умението да използват природата по един напълно градски начин. Уж мирише на храсти, клонки и треволяк, но не си се представяш с него на пикник, а по-скоро в лоби бар.

Eau de 34 също е такъв – хвойново бодлив, ароматично тръпчив, но не бих тръгнала с него да търся гъби из шубраците. За неговия първообраз, 34 boulevard Saint Germain, историята гласи, че е направен за 50-та годишнина на Diptyque с идеята да пресъздаде аромата, който се носи в парижкия им бутик (на адрес булевард Сен Жермен 34, точно така). Не познавам 34 boulevard Saint Germain, но и в тази версия усещам подобен вайб.

Богат и комплексен парфюм е Eau de 34 и въпреки това излъчва някаква smart casual непринуденост. Има доста цитруси в състава – горчив портокал, грейпфрут и лимон, а също и вербена с тревисто-лимонови фасети, но не бих го определила като цитрусов аромат. Функцията им е по-скоро да внесат светлина и ненатрапчива свежест, без да доминират.

Композицията се отваря остро и тръпчиво, силно ароматично с хвойна, кипарис, бодлива и леко смолиста дървесина. Редом с нея се изявява лавандулата, която дава barbershop нотка, но едновременно с това заобля аромата, добавя му цветност, смекчава мъжкото звучене. Донякъде изненадващо, първоначалната острота утихва в един много спокоен, мек и комфортен подправков драйдаун, едновременно хладен и топъл, с нотка на скъп сапун. Съвсем градски и с усещане за лукс.

Взех си Eau de 34 насляпо само заради марката и се бях подготвила психически да не ми хареса и просто да си го имам, без да го нося. Той обаче взе, че ми и хареса. Унисекс е (за мен клони малко повече към мъжката страна), има одеколоново звучене, но не е типичен одеколон. Безполов е в добрия смисъл – не е нито мъжки, нито женски, а сякаш е над тези неща и категории. Има нещо специфично в парфюмите на Diptyque, което много ми допада – една интровертност, вглъбеност, вътрешна центрираност, абсолютен непукизъм за мнението на околните и отказ да се стараеш да се харесаш на когото и да било. Тук тази хладнокръвна, спокойна увереност особено си личи.

По заиграването с природни нотки и естественото звучене Diptyque донякъде ми напомнят на другите ми любимци, Goutal, но без онова женствено кокетство и представи за ефирни бели рокли. Eau de 34 е… чак строг не бих го нарекла, но аромат, който си знае цената и не му се занимава с глупости. Идеален за офис, за джин с тоник след работа, за разходка по булевард Сен Жермен.

Година на излизане: 2013

Нос: Оливие Пешо

Олфактивна група: амброво-подправков

Връхни нотки: вербена, горчив портокал, плодчета хвойна, грейпфрут, лимон, лавандула, листа от бреза, индийско орехче, канела

Сърцевина: индрише, тубероза

База: кедър, мъх, тамян, лабданум, пачули

Бутикът на Diptyque на бул. Сен Жермен 34

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *