От всички кожени парфюми, които познавам, Bottega Veneta е най-лесният за сприятеляване. Не съм срещала още човек, останал безразличен към естествената му италианска елегантност.

Първият пафюм на италианската модна къща за луксозни кожени изделия е пуснат на пазара през 2011 г. Амбицията на създателите му е да уловят в бутилка най-характерното за бранда – усещането за дискретен лукс. Томас Майер, тогавашният творчески директор на къщата, описва вдъхновението си за аромата така: „Стара къща в красивата провинция в региона Венето в Италия, разположена сред зелени хълмове. Представям си стая със стари дървени подове, библиотека, заемаща целите стени, подвързани с кожа книги. През широко отворените прозорци бризът донася аромат на окосена трева, сено, мъх, градински цветя и всичко това се смесва в стаята.“

Не знам за вас, но мен това описание ме грабва веднага. Парфюмът – и той. Любов от първо вдъхване е Bottega Veneta и наистина олицетворява дискретния лукс. Мирише на пари и класа, но по един изключително фин и ненатрапчив начин. Няма в него парвенющина и желание за завладяване на пространството, той няма какво да доказва.

Много харесвам италианската представа за елегантност – естествена като дишането, непрефърцунена, незагубила връзка с реалността. Точно по този начин я усещам и тук. Bottega Veneta е много елегантен и същевременно много комфортен и лесен за носене аромат. Композицията му е изградена от сравнително малко, но добре съчетани нотки, гладка и комплексна. Нищо не дразни в нея, напротив – има онази лекота и удоволствие, които носи общуването с човек с добри маниери и наследствена интелигентност.

Бергамот и розов пипер отварят аромата с тръпчива, подправкова свежест. Малко по-късно се показва пачули, преплетено с флорални акорди – жасмин, усещам и виолетка, и лека пудреност. Кожата е мека и топла, без помен от грубост. Мирише на скъпа кожена чанта, анималистичната нотка не е първична, а е изведена на едно друго, цивилизовано и софистицирано ниво. Мъхът по принцип добавя усещане за лукс и пари, прави го и тук.

Макар да е кожен парфюм, Bottega Veneta не размахва камшик и не демонстрира сила. Той е шепнеща мекота и полирана женственост. И все пак, излъчва безусловен авторитет и власт. Изключително подходящ не просто за офис, а за шефски офис и за дами, които обличат силата си в кадифени ръкавици. Отиват му фини златни бижута, дискретен грим и Милано.

Година на излизане: 2011

Нос: Мишел Алмерак

Олфактивна група: шипрово-флорален

Връхни нотки: розов пипер, бергамот

Сърцевина: жасмин

База: кожа, мъх, пачули

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *