За Chloé Nomade EDP бях чула и чела толкова суперлативи, че скептичността ми се включи инстинктивно, като защитен механизъм. Преувеличават, казвах си, не е възможно да е чак пък толкова хубав.

Всъщност, оказа се възможно. Nomade попадна точно в нишата на ароматите, които по принцип харесвам – леко кисели, леко шипрови – и я зае без остатък. Но би харесал и на хора с най-различни вкусове. При това – без да се старае да им угоди, да бъде компромисен, безличен и „политкоректен“. Интересно е как парфюм с характер и индивидуалност като Nomade успява да бъде толкова харесван. Според мен ключът е в баланса. Тук не е прекалено с нищо. Нищо не дразни, не се натрапва, а същевременно дава една ярка и волна аура.

Мисля, че Chloé са уцелили шестицата с концепция и име – това им дава преднина още преди да се запознае човек с парфюма. Подхранва копнеж, мечта, порив към свобода. Ароматът не пада по-долу от името, защото точно такова усещане дава. За разлика от други розово-пудрени ухания на Chloé, у Nomade има нещо диво и необуздано. Нахлува със свежа цитрусово-плодова струя, но това не са плодове в сладкиш, коктейл или красива кошница. Това са стъпкани жълти сливи върху прашна земя (примерно – от копитата на собствения ти кон). Шипровата нотка добавя нещо опасно и непредсказуемо, като бурен  или бодлив храст. Ароматът обаче нито за миг не е остър или дразнещ. Наслагва се върху гладката коприна на фрезията и се подплатява с мекотата на мускус и сандалово дърво, за да утихне в красива и малко своенравна роза (напомняща леко розата във Florabotanica на Balenciaga).

С две думи – Nomade е прекрасен парфюм. Авантюристичен, свободолюбив, вдъхновяващ, ярък като циганска пола, немирен като вятър в косите. И едновременно с това комфортен и непресторен, носи се с лекота.

Година на излизане: 2018

Нос: Куентин Биш

Олфактивна група: шипрово-флорален

Връхни нотки: слива мирабела, бергамот, лимон, портокал

Сърцевина: фрезия, праскова, роза, жасмин

База: мъх, амброво дърво, пачули, бял мускус, сантал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *