Преди време бях чела някакво научно изследване, според което мъжете възприемали жените, ухаещи на грейпфрут, с 5 до 10 години по-млади от реалната им възраст.

Представяте ли си? Е, как да не се втурне човек да търси грейпфрут при това положение?

Моите отношения с грейпфрута обаче се оказаха сложни. Много харесвам горчиво-киселата му свежест, но химията на кожата ми явно е на друго мнение. Върху мен в част от случаите избиват нотки, които варират от мъжка пот до котешка урина. В добрия случай – крем за бръснене. Ако това е цената, която трябва да плащам, за да изглеждам с 10 години по-млада… благодаря, ще пропусна.

Това беше причината да не проявявам интерес досега към Eau de Pamplemousse Rose. Другата причина са сложните ми отношения с розите. Дори намек за мускал ме кара да се задушавам и да тичам да се мия. Представете си сега какво рисуваше въображението ми, докато гледах нотките на парфюма: изобилна мъжка пот в комбинация с пояс, натъпкан с мускалчета. Напомня ли ви на нещо? Само един засукан чер мустак и възглас „Булгар, булгар!“ ми липсваха в картинката.

Наскоро все пак се престраших и си поръчах мостра. Пръснах плахо, с един крак напът към банята. От китката ми обаче се разнесе нещо прекрасно. Розов грейпфрут, толкова сочен, свеж и реалистичен, че ме накара да мечтая за прясно изцеден сок. Усетих го така, все едно се стича по брадичката ми. И нито помен от онези страховити нотки, ура!

След петнайсетина минути започна да наднича и розата. Деликатна, плодова, без никаква тежка масленост, като листенца червена роза, които спокойно се носят по водата. Заобли аромата и му придаде лек кадифен нюанс. Цветността плавно премина в по-суха, дървесно-ветиверова база, но парфюмът остана все така прозрачен.

Семпла и минималистична е композицията на Eau de Pamplemousse Rose, но в случая по-малкото е повече. Много харесвам почерка на Жан-Клод Елена – въздушен, акварелен и фин и тук се разпознава безпогрешно. Ако трябва да има едно „но“, то ще бъде за трайността. Eau от заглавието си е точно вода, концентрацията е eau de cologne и след около час почти изчезва. Това обаче не ми пречи кой знае колко. За лятото, когато имам нужда от струя мигновена свежест, е чудесен. Много оптимистичен аромат е, носи ми някаква неподправена, детска радост и ме кара да се усмихвам. Това ми е достатъчно.

Година на излизане: 2009

Нос: Жан-Клод Елена

Олфактивна група: цитрусово-ароматен

Нотки: грейпфрут, портокал, роза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *