Юли е най-тежкият за мен месец в годината. На теория обичам лятото, светлината, цветовете и ароматите му, но на практика едва го преживявам, въоръжена с вода, ветрило и пръскалка за цветя.

Щом термометърът мине 25 градуса, комфортът  ми изчезва, съзнанието ми се замъглява, а списъкът с парфюмни нотки, които не биха ме доубили, рязко се скъсява. Всъщност, свежда се до една-единствена – цитруси. В адските жеги единствено тях изтрайвам и само те могат да ме държат в съзнание.

През юли парфюмът за мен е по-скоро лекарство и първа помощ, отколкото нещо „за красота“. Избирам семпли, чисти и леки аромати, които да мога да пръскам често на прохладна, живителна струя. Обожавам възхитителната кисела свежест на лимона и разновидностите му, той е кралят на летните ми парфюми (макар да имам лимони, които са си съвсем зимни). Обичам и сочната горчивина на грейпфрута, която вкарва малко edgy нюанс. Портокали и мандарини също обичам, но заради сладостта им ги нося в по-хладно време (а и в спомените ми са свързани по-скоро със зимата).

Не че не ми се приисква понякога да разнообразя тримесечната цитрусова диета. Но акватици не понасям, „плажните“ ми идват твърде сладки, така че както и да въртя и да суча, в крайна сметка избирам едно и също с леки вариации. Цитрус, нещо зеленичко – мента, босилек, чай, и малко дърво за плътност – това е основният ми летен бленд. Обонянието и душата ми не могат да понесат повече. Парфюмният ми юли е less is more, а сложните композиции ще изчакат до есента.

2 thoughts on “ Код „цитрус“ ”

 1. Здравейте, благодаря за споделянето. Аз се усещам по същия начин през горещите месеци и избягвам парфюми през този сезон, понасям понякога Oyedo на diphtyque. Бихте ли споделили ваши фаворити за лятото с преобладаващ цитрус.
  Благодаря и сърдечни поздрави
  Десислава

  1. Здравейте, Десислава, през следващите дни ще пусна ревюта за някои от любимите ми.
   Поздрави!
   Дона

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.