Лимон, лимон и пак лимон. Ако харесвате сложни, пищни композиции, Eau d’Hadrien може да ви се стори скучен. Но ако сте лимонови ултраси като мен, със сигурност ще разберете защо този парфюм е легенда вече 40 години.

Обичам лимони под всякаква форма и целогодишно ги ям, пия и пръскам. Харесвам енергията, свежестта и оптимизма на аромата им, като безоблачно синьо небе. Кухнята ми никога не остава без лимони, имам летни и зимни лимонови парфюми, а когато работата ми изисква концентрация, нищо не ме вкарва по-бързо във форма от ударна цитрусова струя.

При тази моя страст нямаше как да се разминем с Лимона на лимоните. Всъщност, не беше любов от първо пръскане – в началото ми се стори леко грубоват и ръбест, вероятно заради кипарисовите нотки, така че го подминах. Но няколко години по-късно ми се разкри в цялата си минималистична красота.

Вече ви е станало ясно, че в Eau d’Hadrien всичко се върти около лимона, а останалите съставки просто подчертават и полират звученето му. Изключително реалистичен, съвкупност от всички части на плода – прохладната свежест на сока, наситеният летлив аромат на кората, горчивината на семките. Кипарисът го придружава стабилно от самото начало и добавя тръпчива зеленина, прави композицията edgy, а не лимонадена и захаросана.

Когато първоначалната ботанична острота се укроти, се разгръщат нови, по-елегантни фасети. В композицията присъстват алдехиди, които за моя радост не се натрапват – не харесвам стерилното им, бабешко звучене. Но точно те дават на аромата едно усещане за чистота, за скъп сапун (без обаче да мирише на сапун), за бяла ленена рокля на брега на морето в ясен ден. Прибавят му въздушност и го карат да зазвъни с кристални тонове. За съжаление, като при повечето хесперидни аромати, това звънене бързо заглъхва – летливите цитрусови нотки се изпаряват и луксозният драйдаун притихва до кожата.  

Опитвам се да преценя дали Eau d’Hadrien стои ретро и бих казала по-скоро не. Стои класически, в най-добрите традиции на одеколоновите аромати и напълно унисекс. И все пак няма характерното за новата вълна озахаряване и залитане към гурме нишата. Привидно проста, но много изпипана композиция, с онази ефирна, естествена и поетична красота, която е характерна за марката. Goutal умеят да правят парфюми, в които природата не мирише на ферма, а на лукс.

Година на излизане: 1980

Нос: Аник Гутал и Франсис Камай

Олфактивна група: цитрусово-ароматичен

Нотки: лимон, сицилиански лимон, кипарис, цитрон, грейпфрут, мандарина, алдехиди, иланг-иланг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *