Въздушен, прозрачен и лек като перце от крилото на бял кон, Pegaso напълно си заслужава името. Поезия не съм прописала, но с удоволствие го нося в жегите.

Едва ли има някой, който да не е чувал за митичния крилат кон Пегас, пръв приятел на музите и символ на поетичното вдъхновение. Името му идва от древногръцката дума за извор, защото там, където тропнел с копито, избликвала вода.

Всичко това го откривам в Pegaso – и лекотата, и поетичността, и прохладата. Без да е нещо кой знае колко оригинално и изненадващо, той е добре направен, балансиран и деликатен. Цитруси, билкова зеленина, мека дървесина и ефирна пудра са съчетани в един много приятен и лесен за носене унисекс аромат – може би малко повече към мъжката страна, но достатъчно фин, за да се носи и от жени, без да отнема женственост.

Бергамот, цитрон и нероли отварят композицията с класическа одеколонова свежест, не прекалено остра или кисела. Pegaso ми напомня по звучене на цитрусите на Acqua di Parma – Bergamotto di Calabria или Colonia Intensa, има същата лекота. Босилекът добавя леко тръпчива зелена нотка, подсилена от пипер, така че нямам усещане за лимонада. Но отново няма никаква острота, никакви медицински нотки на билкова аптека. Ароматът е омекотен, загладен и ефирен като облаче, без нищо прекалено или дразнещо в него. Постепенно преминава в по-сухи дървесни гами с красива пудреност и щипка несладък флорал.

„Чистота“ е думата, която ми хрумва за този парфюм. Мирише на чисто и светло, на лежерност и ваканция, но е много подходящ и за офис – приятен и ненатрапчив като добро възпитание и безупречни маниери. Един от коментиращите във Fragrantica пише, че ако отидеш на аудиенция при Бог, вероятно в чакалнята мирише по този начин и това сравнение много ми хареса. Няма как да сбъркате с Pegaso, където и да го носите – той пасва добре навсякъде. Единствената ми забележка е за нетрайността, обратната страна на ефирността. Върху моята кожа издържа максимум час, а ако искам да го усещам хубаво, трябва да го пръскам през половин. Няма пълно щастие дори сред божествените създания.

Etro са бранд, който тепърва опознавам. Още не мога да преценя съвсем дали са „от моите“ – някои неща много ми харесват, други не толкова, но определено са интересни и заслужават внимание и тест.

Година на излизане: 2009

Олфактивна група: дървесно-ароматичен

Връхни нотки: бергамот, нероли, цитрон

Сърцевина: босилек, ирис, черен пипер

База: кедър, бензоин, лабданум

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *