Бонбонен, радостен и лек, Sienne d’Orange е от онези „детски“ парфюми, които ме карат да се усмихвам без причина, моментален mood lifter.

„Детски“ не го разбирайте буквално – не е инфантилен аромат, макар да е семпъл и неусложнен по един хубав начин. Слагам го в тази категория условно първо заради настроението, второ заради спецификата на портокаловите нотки.

Много обичам портокали – и в парфюм, и не само, в цялото им многообразно звучене. Харесвам ги празнични, захаросани и смолисти в Elixir des Merveilles на Hermès, свежи, хладни и зелени в Eau d’Orange Verte на Hermès, меки, памучни и османтусови в Omnia Indian Garnet на Bvlgari или сладки, дървесни и развихрени в Scorza di Sicilia на Berdoues. Тук са бонбонени, пудрени и велурени.

Sienne d’Orange се отваря със свежа струя портокал с капка пиперена, подправкова острота. Няма го обаче усещането за белене и разчупване на плода, за ситните маслени пръски от кората и стичащ се по ръцете сок. Портокалът е много разпознаваем, реалистичен, но не съвсем буквален. Не е и химически швепсов, макар да е минал преработка. Усещам го по-скоро бонбонен, но не е и сладък. Привидно прост, но разкриващ подтонове и детайли.

Интересен момент за мен е наличието на морков в нотките. Може би и затова Sienne d’Orange донякъде ми напомня на Un Jardin Sur Le Nil на Hermès – свежест, която не е изцяло плодова. Постепенно ароматът се запудря и придобива кадифена, велурена мекота, а към портокала се прибавя кайсиева нотка. Портокал, морков и ирис може би звучи странна комбинация, но се е получило много добре.

Sienne d’Orange се води унисекс парфюм, но за мен клони малко повече към женската страна заради пудреността, която е по-скоро козметична, отколкото прашна. Изключително лесен за носене, мек, комфортен и оптимистичен аромат, прекрасен за лятото.  Единственият му недостатък е, че стои много близо до кожата и изчезва за половин час – обратната страна на ефирността и финеса му.

Година на излизане: 2012

Нос: Емили Коперман

Олфактивна група: цитрусово-ароматичен

Връхни нотки: портокал, кардамон

Сърцевина: морков, ирис

База: дърво, мускус, кожа

2 thoughts on “ Sienne d’Orange, The Different Company ”

  1. Обичам цитрусови парфюми и ще потърся този, въпреки малката трайност.
    Дона, рекрасен блог и ревюта. Наслаждавам му се със сутрешното кафе. Днес го открих и веднага зае място сред малкото парфюмни блогове, които чета.
    Поздрави и хубав уикенд!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *