„Утринното цвете“ ме грабна първо с името си, а после и с всичко останало. Една от най-успешните ми покупки насляпо и любимият ми парфюм за тази пролет.

Ако трябва да съм точна, във Fleur du Matin няма трева, нито усещане за ливада. Ароматично-цитрусово-зелен е, приятно кисел и освежаващ, а зеленото идва от билките – босилек и майорана (тя се усеща по-силно и дава по-необичайно звучене). Ароматиците са ми любимата категория парфюми, защото са по-интригуващи и наситени от зелените и събуждат асоциации с магически отвари. Дори името им звучи омайно.

Тази омайност се е развихрила и във Fleur du Matin, който се отваря с остра билкова струя, почти медицинска. Освен босилека и майораната, за които споменах, галбанумът също има заслуга за ароматичната острота. Усещам и лека нотка на маточина, точно при тържественото влизане на цитрусите – лимон и грейпфрут, кисело-горчиви до изтръпване на езика, без следа от портокалова или мандаринена сладост. Тази наглед hard композиция се омилостивява от пролетно жужащи орлови нокти и капка жасмин, почти неуловима.

И тук започва интересната за мен част – върху този билково-лимонов букет, много хубав сам по себе си, но и подобен на други, които имам, се наслагва една фина козметична нотка, която го предпазва от банализиране. При това без да превръща аромата в изкуствен и химически. Той си остава все така свеж и природен, но обгърнат в един нежен и благороден воал. Представям си го като добре поддържани със скъп крем ръце, които са брали билки в градината на зазоряване. Тази комбинация донякъде ми напомня Amazone на Hermès, но при него сапунено-алдехидните нотки задушават растителните с плътен и мазен слой, докато тук природата си диша свободно, просто е леко облагородена.

Отива му името на Fleur du Matin. Има много светлина, младост и оптимизъм в него, утринна светлина, изпълнена с очакване за хубав ден. При всичките цитруси и билки си остава момичешки и деликатен, а не завива към унисекс одеколоните. За съжаление е спрян от производство, но ще си го изпръскам без угризения в светлите пролетни утрини, когато най-хубавото предстои.

Олфактивна група: флорално-зелен

Нотки: босилек, нероли, орлови нокти, галбанум, лимон, грейпфрут, майорана, жасмин, бор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *