Толкова хейт се изля по този парфюм, че нямаше как да не поискам да го пробвам. Май не се сещам за друг, който да е предизвикал така бурни и полярни реакции напоследък.

Излъгах – исках да го пробвам от момента, в който беше представен на пазара, още преди да съм прочела коментарите. Името, концепцията, красивото шише, необичайните нотки – всичко ме интригуваше. Сега, когато го познавам (и е един от любимите ми), мога да кажа, че не съм срещала парфюм, при който име, концепция, шише, аромат, пък и реклама да са толкова изпипани и в такава съвършена симбиоза. Алберто Морияс е направил нещо толкова необичайно и различно от масовите дизайнерски парфюми с тяхната еднотипна лепкава сладост, че шапка му свалям. Мога само да съжалявам, че този аромат, който има повече нишово, околкото мейнстрийм звучене, не се превърна в търговски успех (мернах някъде, че го спират от производство). Или пък не, всъщност не съжалявам – по-добре да си остане само за ценители.

Mémoire d’une Odeur е точно това – спомен. Нали се сещате как понякога се опитвате да си спомните дума, на езика ви е и все пак се изплъзва. Тук е същото. Това не е аромат, който да помиришете и да си кажете „А! Мирише ми на Китен през 84-та“. Той е по-скоро идеята за спомен, за някакво по-светло време, за някакво по-спокойно място. Онова смътно усещане за нещо, което не е самото нещо, като загатнатата усмивка в женските портрети на Леонардо. „Сфумато“ се нарича тази техника в живописта, при която се наслагват полупрозрачни слоеве боя един върху друг, като контурите им леко се разминават. Това придава една особена замъгленост и дълбочина на образите. Точно сфумато е думата, която ми идва, за да опиша този парфюм. Чела съм за него критики, че е аморфен, че прилича на амеба, че е просто един нахвърлян сноп билки, който не може да се нарече парфюм. На мен пък точно тази аморфност ми харесва, това размиване на контурите и липсата на ясна структура и развитие. Дори ми е трудно да определя дали е сложен или прост като композиция – привидно е семпъл, но постепенно пластовете се отдръпват един след друг и разкриват нови в дълбочина.

Mémoire d’une Odeur е изграден около цвета на лайката и това е необичаен избор, особено на фона на модерните парфюми. Но точно тя е ключът към спомена. Тези малки, непретенциозни цветчета по някакъв начин носят усещането за детство. Лайката не е суха, като чай от лайка, а нацъфтяла, с медено-ябълкови нюанси. Така мирише косата на русо дете, напечена от слънцето – онзи сладък аромат точно отгоре на темето, примесен с топли мускусни нотки. Допълва я много нежен и ненатрапчив жасмин заедно с фини дървесни акорди в базата.

Новаторски е подходил Алберто Морияс при създаването на този парфюм – всъщност, създал е нова олфактивна група, минерално-ароматична. Опитвам се да хвана „минералността“ в аромата, но не съм сигурна, че успявам. Хващам по-скоро нещо като гума в началото и допускам, че това е, което отблъсква повечето хора. Върху моята кожа тази нотка изчезва много бързо, но все пак остава усещането за нещо хладно и неорганично. Определям го като пар екселанс Ин аромат, много различен от моята енергия, и може би затова почти не го нося навън, а повече вкъщи, като ароматна медитация и успокояващ лек. Мисля си, че при него има голямо значение химията, която прави с кожата – или се получава, или не. При мен, слава богу, се получава. Всъщност, това е един от много малкото парфюми, които сякаш се излъчват в обратна посока върху кожата ми, отвътре навън, и се засилват с времето, сякаш са естествената ми миризма.

Не бих определила Mémoire d’une Odeur като зелен и билков парфюм, не ми оставя усещането за ботаничност и жива природа (може би това е минералното звучене). Не е тревист, не е медицински като билкова аптека. Усещам го по-скоро козметичен – събужда спомен за меките, хладни ръце на майка ми, намазани с крем. Така ми и действа, като хладна длан върху горящо от температура чело. Малко носталгичен, малко меланхоличен, малко интроспективен, той не е аромат за впечатляване на околните, а за разговор със себе си.

Година на излизане: 2019

Нос: Алберто Морияс

Олфактивна група: минерално-ароматичен

Връхни нотки: лайка, горчив бадем

Сърцевина: мускус, индийски жасмин, жасмин

База: сантал, кедър, ванилия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *