Wood Sage & Sea Salt е един от хитовете на Jo Malone London и разбирам защо е така. В неговата привидна простота има нещо успокояващо познато, като спомен за всички морета от детството ми.

Мисля, че солта е виновницата за това усещане за спокойствие, безвременност и безбрежен океан. Интровертна и съзерцателна нотка е, особено ако не е комбинирана с динамичен цитрус, а с нещо друго, например с дърво или хладни ароматици, какъвто е случаят тук. Обичам я, макар че не навсякъде я харесвам и много предпазливо пристъпвам към парфюмите със сол. В Wood Sage & Sea Salt обаче е от най-хубавия вид. Не мирише на мехлеми, медицина и йодни пари, а на капчици солена морска вода, изсъхнали върху кожата – топла и някак органична.

Салвията също ми е любима нотка и тук я усещам по-скоро с флоралните фасети на лилавите ѝ цветове, отколкото със стипчивата мъхеста зеленина на листата. Смесена с пръски горчив грейпфрут, носи усещане за дълбоко вдишване, пречистване и хлад. Много интересно са комбинирани хладни и топли нотки, които в драйдауна преминават в една гальовна прасковена мекота. Това е моментът, в който се появява нещо познато, смътен спомен за море и детство. Или по-скоро онзи аромат на плажни хавлии, попили морска вода, който не се изпира с времето. Много харесвам тази остатъчна сол, има я и в Aqva Divina на Bvlgari, но там е по-скърцаща, колосана и донякъде строга като ленена рокля, докато в Wood Sage & Sea Salt е като велурено мека прегръдка. Слагам го към парфюмите, които миришат „на мама“ – не на моята майка конкретно, а на идеята за майка въобще, приласкаваща и всеопрощаваща.

Ароматът е вдъхновен от британското крайбрежие и чувството за свобода и бягство сред природата, казват в представянето от бранда. Наистина, Wood Sage & Sea Salt не е южно и хедонистично море, а прохладен и спокоен океан. По тази съзерцателност също си приличат с Aqva Divina, но този е доста по-симпатичен и лесен за харесване и носене. Ако Aqva Divina е „не ме закачай, съзерцавам океана“, Wood Sage & Sea Salt  е „ела да съзерцаваме океана заедно“. Мисля, че би бил подходящ за всякакви професии, свързани с печелене на доверие и успокояване на хора, деца, пациенти.

Одеколоните на Jo Malone са правени така, че могат да се смесват помежду си и от бранда препоръчват миксирането на Wood Sage & Sea Salt  с Lime Basil & Mandarin или Nectarine Blossom & Honey. Мен обаче тази концепция със смесването на аромати леко ме смущава и мисля, че няма нужда да се добавя каквото и да било към семплото съвършенство на този.

Година на излизане: 2014

Нос: Кристин Нажел

Олфактивна група: ароматичен

Нотки: сол, салвия, грейпфрут, амбрет, водорасли

Крайбрежието на Нортъмбърланд

One thought on “ Wood Sage & Sea Salt, Jo Malone London ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *