Volupté означава „сладострастие“ и тук го има с пълни шепи. Но не мислете буквално за секс, ще ви отведе в грешна посока.

Нищо мръснишко няма в този парфюм. По-скоро е тържество на материята и живота, търсене на удоволствието във всяко нещо, което правиш. Looking on the bright side of life аромат. Може би „изобилие“ и „пищност“ биха му отивали повече, но и „сладострастие“ си е намясто. Просто не е това, което в съвременната масова парфюмерия минава за секси аромат – няма нито лепкави карамели, нито задушливи мускуси, нито преиграна фаталност. Има си я сексуалността, но е игрива, флиртуваща и естествена. Представям си го върху жизнерадостна, смееща се жена с тънка талия и големи гърди, облечена в жълта рокля. Примерно Кристина Хендрикс.

София Гройсман стои зад Volupté и композицията е в типично неин стил – мека, женствена и пудрена. Но макар да оценявам майсторството ѝ като парфюмерист, стилът ѝ не е точно моят, женствеността също – идва ми малко прекалено напудрена, накичена с финтифлюшки, предОбрена, както се казва. Ретро също. Така че единствено от любопитство и за обща култура си поръчах мостра от парфюма с предварителната нагласа, че няма да е нищо повече от това.

Volupté ме посреща с мощна, леко химическа вълна от пъпеш, мимоза и фрезия. Готова съм да го отсвиря на мига, понеже пъпеш не понасям нито като плод, нито в парфюм, освен това пищността на аромата ми идва в повече и претоварва сетивата ми. Така че го прескачам и продължавам с другите проби.

Петнайсетина минути по-късно установявам две неща. Едното е, че почти несъзнателно си душа китката през няколко секунди. Другото е, че по някакъв почти магически начин настроението ми се е подобрило. Междувременно ароматът се е запудрил до кадифена мекота, появили са се карамфил и хелиотроп, а иланг-иланг е добавил маслена плътност. Пъпешът, слава богу, не е избил в блудкава, акватична посока, а е по-скоро от типа „медена роса“ – меден и росен. Композицията е богата и сложна и това позволява на аромата да бъде едновременно няколко неща – плодово свеж, но и кадифен, пудрено въздушен, но и маслен. Напомня ми на праскова като усещане – мъхеста отвън и сочна отвътре.

Що се отнася до настроението ми, промяната е толкова осезаема, че не се колебая кой знае колко и си купувам бутилка. С намерението да го пръскам единствено вкъщи, като лекарство и guilty pleasure. Три години по-късно доизпръсквам втора бутилка и съм се престрашила да го нося и навън. Чудесен е през есента, когато започне да захладнява и силата му може да се понесе спокойно, а душата има нужда от доза серотонин.

Усещам Volupté категорично жълт – той е от парфюмите, които са свързани в представите ми с определен цвят. Светло, лимоново жълт като сутрешно слънце. Несломимо жизнерадостен и оптимистичен. Минус – ретро е. Плюсове – чудесни проекция и трайност, смешна цена.

Година на излизане: 1992

Нос: София Гройсман, Никълъс Калдерон

Олфактивна група: флорално-зелен

Връхни нотки: мимоза, пъпеш, фрезия, османтус, мандарина, диня, циклама

Сърцевина: хелиотроп, нарцис, карамфил, иланг-иланг, жасмин, лотос, момина сълза, божур

База: сантал, амбър, тамян, тубероза, пачули, ванилия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *