Ninfeo Mio е най-любимият от любимите ми смокинови аромати, пък и най-любимият ми парфюм въобще. Ако трябва да избера един-единствен парфюмен подпис – той ще е.

Остър, особен, немодерен и нелесен за харесване, Ninfeo Mio ме описва изцяло. Има всичко, което обичам – Средиземноморие, цитруси, смокинови клонки и старо дърво. И собствен, много характерен почерк. Не съм срещала друг смокинов парфюм, който дори бегло да напомня на него. Това, което го отличава, е липсата на сладост и гладка, млечна кремообразност. Има смокиня, присъства осезаемо, но ароматът е по-скоро цитрусово-зелена симфония, в която смокиновите клонки слагат финалния щрих. Ако я търсите при първото пръсване, няма да я откриете.

Ярък, искрящ взрив от цитруси избухва в началото – цитрон, лимон и горчив портокал, увенчани от остро-горчивата зеленина на галбанум и петигрен с онзи нюанс на стъпкани бурени, който толкова обичам. Няма никаква плахост и опипване на почвата в този аромат, той заявява характер и присъствие още с първите пръски. Зелените смокинови листа и клонки се появяват малко по-късно, прясно откършени и лепнещи от сок. Може би дотук ви звучи като неособено оригинален цитрусово-смокинов парфюм, но имайте малко търпение – след петнайсетина минути ще се покаже нотката, която го прави наистина специален и различен. Тя е сакъз или хиоска дъвка – зрънцата смола, събрани от мастиковите дървета на остров Хиос (да не се бърка с анасоновия аромат на нашенската мастика).

Обожавам сакъз от дете, много трудно се намираха тогава тези зрънца за дъвчене (даже не помня и откъде). Не знам в момента продава ли се някъде, има дъвки с аромат на сакъз, но не е същото. Едно лято попаднахме в Созопол на сладолед с такъв вкус, търсихме го и следващите години, но безуспешно. Та ето тази нотка ме омагьосва, връща ме в детството и в комбинация с дървесните фасети ми ухае на стар дървен шкаф с подправки – още един мой любим аромат, който много харесвам в парфюми.

Шедьовър е Ninfeo Mio, нищо по-малко не мога да кажа. Не е особено сложен, но е толкова филигранно изпипан, с такова изящество в детайлите, че се разказва като приказка. Развитието му е плавно и преминава от един нюанс към друг, все едно се разхождам в богата и буйна градина. Името му, впрочем, идва от Giardino di Ninfa – парк в град Чистерна ди Латина в централна Италия, обявен за национална ценност и често спряган като най-романтичната градина в света. Историята разказва, че Камий Гутал и Изабел Дойен са искали да пресъздадат уханието на митичната Градина на Хесперидите. Когато няколко месеца след създаването на Ninfeo Mio попаднали в Giardino di Ninfa, с изненада открили там всички използвани в композицията растения. Пожелавам си и аз да я видя някой ден.

Вероятно си мислите, че използвам любимия си парфюм често, но всъщност е точно обратното – кътам си го като безценно съкровище, за да не изгубя тръпката. На практика го нося едва няколко дни в годината, в края на септември. Това е парфюмът ми за море, който хармонира прекрасно със старите дървени къщи и смокините в Созопол и Несебър, а бризът го прави още по-красив. Аромат от други времена и пространства, спомен и мечта. Ninfeo Mio, amore mio.

Година на излизане: 2010

Нос: Камий Гутал и Изабел Дойен

Олфактивна група: дървесно-ароматичен

Връхни нотки: цитрон, лимон, галбанум, петигрен, горчив портокал

Сърцевина: смокинов лист, сакъз

База: дърво

Giardino di Ninfa

One thought on “ Ninfeo Mio, Annick Goutal ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *