Когато чуете Египет и Нил, каква е първата ви асоциация? Моята е подправки, тамяни, тежки ориенталски аромати. Не че някога съм плавала по Нил.

Четох, че подобни асоциации имал и Жан-Клод Елена, когато получил заданието, гласящо Un Jardin Sur Le Nil. Представите му обаче се преобърнали, когато отишъл в Египет заедно с екипа си в търсене на най-подходящите съставки, с които да нарисува реката. Преобръщат се и моите, когато виждам бутилката в прохладен синьо-зелен цвят. Вярно, в заглавието има градини и река, но клишето за Ориента е устойчиво и ги е избутало на заден план в съзнанието ми. А не е трябвало. „Прохладен синьо-зелен цвят“ е всичко, което ми е нужно да знам. За мое щастие – без помен от акватичност.

Горчив грейпфрут ми пръсва в очите, натуралистичен до съвършенство – до всяка семка, до всяка пора от кората, до всяка капка от свежия сок. Различен от този в Eau de Pamplemousse Rose, не толкова игрив и плодов, а някак по-сериозен, по-тръпчив, с повече оттенъци. Нямам представа как мирише зеленото манго, но тук не откривам нищо от обичайния швепсов мирисна мангото. Няма и помен от плодова салата. Всъщност, салата има, но тя не е плодова.

За непознаващите Un Jardin Sur Le Nil вероятно ще прозвучи шокиращо и отблъскващо, ако кажа, че това е зеленчуков парфюм, но моля ви, оставете си предразсъдъците вкъщи и идете да го помиришете! Никой плод не може да даде такава свежест, каквато дават зеленчуковите нотки – казвам го като човек, който е пристрастен към свежи летни цитруси. Като малка обичах да пия сока от киселите краставички и се чудех как така никой не се е сетил да го направи на безалкохолно – газирано, свежо, кисело-солено и тръпчиво. Е, Жан-Клод Елена се е сетил да го направи с парфюм. И резултатът е великолепен.

Не си представяйте, че Un Jardin Sur Le Nil мирише на туршия, защото това не е така. Но в аромата се усеща и мъхестата стипчивост на доматеното листо, и особената сладост на моркова. Не успявам да хвана почти нищо от останалите нотки – ни зюмбюл, ни канела, ни тамян. Може би една идея кремест божур, защото се прокрадва и някакъв фин флорал към края. Толкова майсторски са блендирани съставките, че не се поддават на дисекция.

Много лукс има в драйдауна Un Jardin Sur Le Nil и това ме кара да го харесвам още повече (ако изобщо е възможно). Елегантен, но лесен за носене, сложен като композиция, но лек и необременен като усещане. Трудно е да се направи цитрусов аромат, който да не е банален и да не мирише като още сто други, и само най-големите майстори го умеят. За мен този парфюм е шедьовър. Chapeau, Monsieur Ellena!

Година на излизане: 2005

Нос: Жан-Клод Елена

Олфактивна група: флорално-плодов

Връхни нотки: грейпфрут, зелено манго, домат, морков

Сърцевина: папур, лотос, портокал, зюмбюл, божур

База: мускус, ирис, тамян, лабданум, канела

Заглавната снимка е на Любомира Данова – Un Jardin Sur Le Nil на брега на Нил

Cairo Time

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *