В източните религии „самсара“ е думата, която описва цикъла от прераждания, кармичния кръговрат, пътешествието на душата. В по-широк смисъл може да бъде и синоним на земното и плътското, обратното на „нирвана“.

В Samsara откривам и двете значения. Много чувствен и сетивен аромат е, но по един софистициран и осъзнат начин. В него няма страст и инстинкт, а спокойно наслаждаване с внимание към детайла. Ако беше секс, щеше да е тантрически (или поне секс със земна зодия).

Богат, пищен и присъствен парфюм е Samsara. Цитрусово-плодовата свежест на бергамот и праскова от връхните нотки преминава в омайваща цветна сладост. Изглежда имам някакви свръхсензори за иланг-иланг, защото винаги ми изпъква в парфюм и завзема композицията. Така е и тук – сладък и гъст, тежките му жълти цветове доминират категорично в първия половин час, поне за моя нос. После се появява жасмин, наднича и роза, но не свежа и росна, не и маслена, а изсушена и съхранявана в дървена кутия. Тази дървена кутия се разгръща постепенно в основната нотка, около която се върти композицията – разкошен сантал. В някои парфюми този дървесен акорд накиселява или клони повече към мъжката страна, но тук е много женствен, подсладен от ванилия, напудрен с ирис и затоплен от смоли.  

Не знам доколко Samsara се връзва с представите ми за Индия, по-скоро не се. За мен Индия е подправки и дърво, не толкова сладки флорали. Сладостта ме кара да го усещам повече близкоизточен и ми липсва щипка мистичност за сметка на чувствеността. Мирисала съм го върху други жени, върху тях стои доста по-дървесно, приглушено и елегантно. Върху моята кожа избиват сладките нотки – и тук конкретно, и по принцип. Може би затова не обичам сладки парфюми – химията ми ги усилва до непоносимост. И тук санталът не успява да надделее над флоралите и да трансформира аромата в дървесен, за мое съжаление.

Донякъде заради това не мога да припозная Samsara като мой, макар да оценявам високо класическата му красота. Виждам го върху друг тип жени – по-зрели (не като възраст, разбира се, а като светоусещане), по-земни, по-„тежки“ и по-елегантни. Това, че говоря за зрялост, земност и тежест не бива да ви подвежда – Samsara не е тежък и заземен аромат, а излъчва светлина и сияние. Легендарността му не е случайна – той е сред най-известните и непреходни парфюми на Guerlain и носи разпознаваемия почерк на марката. Не познавам винтидж версията (казват, че и той, като много други, е развален с реформулировки), но и новата е красива. Пробвайте го непременно, ако харесвате пищни, топли парфюми, ако сте брюнетка над 40 или имате много земя в хороскопа.

Година на излизане: 1989

Нос: Жан-Пол Герлен

Олфактивна група: амброво-дървесен

Връхни нотки: иланг-иланг, праскова, бергамот, зеленина, лимон

Сърцевина: ирис, жасмин, нарцис, орис, роза, виолетка

База: сантал, ванилия, ирис, амбър, тонка, мускус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *