Кой би устоял на парфюм с „кокиче“ в името, на представата за зелени стръкчета, пробили пухкавия сняг и малки бели камбанки с нежен аромат, обещаващ пролет? Никой. И маркетолозите много добре го знаят.

White Moss & Snowdrop е нелош цитрусово-мъхов зимен парфюм с леко ретро звучене, сравнително безопасен за купуване и носене. Няма изненади в него, няма и кокичета. Един спрей на лявата ми китка, три кокичета в дясната ми ръка и носът ми, който снове между двете в напразно усилие да разпознае в композицията тези нотки на бяла, чиста нежност. Изглежда сякаш парфюмеристът е нагазил дълбоко в мъха, изморил се е и до кокичетата така и не е стигнал.

Свежо и зелено започва White Moss & Snowdrop, с горчивината на петигрен и едва доловим анасонов нюанс на билкова аптека, който бързо се разсейва. Сочна сладка клементина допълва свежестта и я позиционира по-скоро през зимата, отколкото през лятото. Чисто, сапунено нероли извиква в съзнанието ми представи за бели чаршафи, съхнещи на студеното зимно слънце. Останалото е мъх, мъх, мъх върху постепенно затопляща се амброва база. За разлика от повечето парфюми на бранда – с доста прилична трайност.

Така описано, не звучи зле и както казах вече, парфюмът не е лош. Слагам го към цитрусите донякъде условно, понеже мандарината не доминира и след първоначалното надникване отстъпва място на амбър и мъх, преплетени с леко перилни флорални нотки. Въпреки имагинерното кокиче в името, това не е нежен и младежки аромат, а зрял и плътен, за жена около 50-те (ако изобщо вярвате в тези глупости за „подходящите за възрастта“ парфюми).

Коментиращите във Fragrantica го сравняват с Elixir des Merveilles на Hermès и с Mandragore на Goutal и ако не задълбавам в детайлите, а се придържам най-общо към цитрусово-смолисто-мъховата гама, бих казала, че може да мине за някаква тяхна по-евтина версия. После се сещам, че всъщност изобщо не е по-евтин и изпадам в когнитивен дисонанс. За тази цена очаквам парфюмът да мирише на лукс – така, както миришат на лукс и Elixir des Merveilles, и Mandragore. Но на White Moss & Snowdrop не му се получава. Липсва му онзи wow!-фактор, който да го превърне в наистина специален парфюм от висок клас. Мъхът по принцип е нотка, която създава усещане за лукс и пари, за леко дистанцирана винтидж елегантност, но дори той не се е справил тук.

Наясно съм, че всичко е въпрос на вкус и лични предпочитания, и ако Jo Malone London не е моята марка, това не значи, че не би могла да бъде вашата. При мен обаче има прекалено много „но“-та и в случая адмирациите ми са най-вече за маркетинговия отдел.

Година на излизане: 2018

Олфактивна група: флорален

Връхни нотки: петигрен, клементина

Сърцевина: нероли, кокиче

База: мъх, тонка, амбър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *