Шот свежест, който ме изстрелва в едни по-приятни и по-прохладни небеса, Herba Fresca е животоспасяващ в жегата и един от най-сполучливите летни парфюми за мен.

Като казвам изстрелва – значи изстрелва. Започва като едно вихрено „фиуууу“, подобно на Mandragore Pourpre на Goutal, същото усещане за студен въздух, свистящ в ушите, или за люта дъвка, отпушваща синусите. Но Мандрагората е по-рафиниран и с повече лукс, докато този е по-ливаден и лежерен.

Не знам кой за първи път се е сетил да миксира лимон, мента и чай – независимо дали в парфюм или като напитка – но хрумването му е било гениално. Покрил е всички форми на свежестта – кисела, зелена и хладна. Herba Fresca не е моноаромат, а многофасетна композиция, която трепти и блещука като стъкълце на слънцето. Едно от нещата, които най-много харесвам в него, освен искрящата свежест, е променливостта му. Представете си как вървите през нацъфтяла ливада, подухва ветрец и в един момент усещате аромата на едно цвете, в следващия – на друго, отделни акорди от една цялостна, жужаща симфония. По подобен начин го усещам и тук – при всяко движение и повей ме лъхва ту лимон, ту мента, ту чай, танцуват около шията ми и правят стъпки напред, без да се блъскат. Харесва ми тази динамика на композицията, има нещо много игриво и лятно в нея.

Харесва ми и усещането не просто за хлад, а и за влага. Когато съм на село през лятото, сутрините ми започват с един неизменен ритуал – ходя боса в ливадата. Преди кафето, преди душа, преди всичко останало. Тези 15-20 минути, в които не мисля за нищо, хладината на росата, детелината, която се промушва между пръстите ми, жуженето на насекомите, събуждането на света – това са най-хубавите ми летни моменти. Herba Fresca ми носи спомена за онази ливада и онази детелина, дори когато не съм там.

Детелината присъства и като нотка, не само като представа – леко горчива, допълваща тръпчивината на чая. Струва ми се, че усещам и маточина, мъхесто-лимонена, привличаща пчелите. Интересно, че когато го ползвах преди две лета, усещах основно тримата главни играчи и като цяло го възприемах като зелен аромат. Сега хващам повече нюанси, включително флорални – една доста осезаема момина сълза например. Звучи ми по-пъстър и по-многолик.

Чудесен летен парфюм е Herba Fresca и го препоръчвам с две ръце. Свеж, лежерен и оптимистичен – както повече му трябва на човек? Е, трайността е като за aqua, но тъкмо изпитвам спонтанната радост от пръскането му по-често.

Година на излизане: 1999

Нос: Жан-Пол Герлен, Матилд Лоран

Олфактивна група: ароматично-зелен

Връхни нотки: лимон, детелина

Сърцевина: мента, зелен чай

База: момина сълза, циклама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *