Ибиса е вдъхновението за #flowerpower на испанския парфюмерист Рамон Монегал. Не днешната Ибиса с техно партитата, по-лъскавата версия на „Слънчака“, а някогашната – Островът на любовта, хипитата, шарените рокли и бохемската наслада от живота.

„Митът за хипи културата на острова. Психеделичен трип от ярки цветя с неопределен аромат. Цветя, които не съществуват, но неустоимо те привличат и подканват да откриеш същността на бохемската си душа. Заедно с пристрастяващото пачули, тези цветя са тайният еликсир, който премахва всички задръжки.“

Чета тази пресинформация от бранда, гледам нотките на #flowerpower, които ми звучат като пълна какофония и по никакъв начин не мога да си ги представя в хармонична композиция, а любопитството ми е разпалено на макс. Обикновено съм в състояние да си създам някаква предварителна представа за парфюм по описанието, която малко или много се доближава до реалността, но при тези нотки въображението ми зацикля. Затова ги зарязвам и го насочвам другаде – към име, място и вдъхновение.

Този път се оказвам много далече от истината. Очаквам шарен, развихрен и необуздан флорал с доста треволяк – канабис и пачули, може би и малко пушек. В представите ми хипарският парфюм мирише така. Нещо като Florabotanica на Balenciaga, но по-мощно и ярко.

Нищо такова не откривам във #flowerpower и се чувствам малко излъгана. Парфюмът е много хубав, всъщност, носи усещане за слънце и плаж, просто не е психеделичен еликсир. Труден е за описване, защото несъчетаемите на пръв поглед нотки са много добре съчетани и пригладени, нищо рошаво не стърчи, няма елемент, който да доминира категорично.

Плодовете в началото са швепсово свежи, придружени от леко дрезгава билкова зеленина – вероятно пелин, на мен ми напомня естрагон. Сравнително бързо изчезват и ароматът преминава в една друга, дървесно-шоколадова писта. В центъра на композицията е нещо, наречено „шоколадово цвете“. В началото го счетох за артистична приумица, но се оказа, че наистина има цвете, миришещо на шоколад – роднина на онова розовото, на което му викаме космос. Тази предполагаема цветно-шоколадова нотка е подсилена от пралини, но ароматът не е от сладките буквалистични гурмета. Събужда апетит, но не за ядене, а за друг вид удоволствия.

Представете си го така: 5 следобяд е, лежите на плажа, леко замаяни от слънцето, леко опиянени от един или друг подобрител на настроението, а в главата ви се прокрадва мисъл за ленив следобеден секс в онези час или два, когато се приберете в хотела, преди да се приготвите за бар. #flowerpower ухае на топло шоколадовокафяво рамо, на безвремие и лежерен хедонизъм. Няма психеделия и шарения в него, няма ретро вайб, както би могло да се очаква (пачулито не блъска), няма flower, няма и power, просто естествена и проста наслада от слънцето и младостта. Модерен и младежки аромат е в най-добрия смисъл, който носи онова усещане да си на 20 и морето да ти е до колене.

Година на излизане: 2018

Нос: Рамон Монегал

Олфактивна група: флорално-плодов-гурме

Връхни нотки: горски плодове, абсент, розов пипер

Сърцевина: шоколадово цвете, гардения, божур

База: пралина, пачули, сантал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *