Ако харесвате оригиналния Nomade, пробвайте и Absolu версията. Ако не го харесвате – пак я пробвайте.

Аз съм от първите – харесвам първообраза и като концепция, и като аромат, и като необичайност. Въпреки това го нося изключително рядко. И аз самата не мога да си обясня защо – може би нещо в шипровата острота на мъха ме изнервя, или пък е пачулито. Всеки път като го сложа, си казвам „ей, това беше много хубаво, трябва да го нося по-често“… и след това пак го забравям. Харесва ми много, когато е върху мен, но някак не ме влече да посегна към него, изглежда ми наострен и настръхнал, своенравен и неособено дружелюбен.

При Nomade Absolu тази настръхналост я няма. Говорим за по-голямата, по-зряла и по-добре възпитана сестра на Nomade. В тази версия има повече мекота и топлина, повече женственост и комфорт и се носи по-лесно. Впечатлението ми е, че се харесва дори на хора, които не са фенове на оригинала.

Характерната за Nomade сливово-мъхова композиция е основата и на Absolu версията, но тук тя е много по-омекотена. Плодовете са по-сладки, без допълнително цитрусово подкиселяване, а мъхът няма обичайното си мъжкареещо звучене. Има щипка билкова тръпчивост, има и луксозна санталова база, която заглажда ръбовете и дава спокойствие и мекота. Ако Nomade потръпва нервно като млад необязден кон, Nomade Absolu крачи уверено с блестяща козина и сресана грива. Силно дървесен аромат е, но няма outdoor звученето на оригинала – това е по-скоро дървесината на скъпи мебели, отколкото брулено от вятъра дърво. И ако към Nomade посягам към края на август и през септември, защото носи очарованието на циганско лято, накапали по земята сливи и прашни пътища, Nomade Absolu го усещам определено зимен и по-градски, подходящ за офиси и всякакви други занимания в близкото присъствие на хора.

Ако трябва да говорим за минуси, противно на това, което очаквам от името, Nomade Absolu е в пъти по-слаб и нетраен от Nomade. Оригиналът се вее след мен като жълт шал чак до вечерта, а Absolu след час-два вежливо е изчезнал. От една страна като за indoor парфюм е добре да не е натрапчив и дразнещ, от друга Chloé можеха да поработят повечко поне върху трайността.

Признавам, че аз лично харесвам оригиналния Nomade една идея повече, точно заради опърничавостта му. Nomade Absolu обаче е по-симпатичен и „корекомски“ и със сигурност си заслужава поне проба.

Година на излизане: 2020

Нос: Куентин Биш

Олфактивна група: шипрово-плодов

Връхни нотки: слива мирабела

Сърцевина: мъх, давана

База: сантал, мускус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *