Сред купищата ми смокинови парфюми има един, който ми е особено мил и близък до сърцето. Не само защото е чудно хубав и нишов, а защото съм му нещо като орисница и го приемам ако не като рожба, то като скъп кръщелник.

Писала съм за Силвия Йонкова и ROSEOVERDOSE – едно случайно запознанство покрай работата ми като журналист, което в крайна сметка се оказа неслучайно и взаимната симпатия прерасна във вдъхновяващо приятелство.

Е, можете да си представите как ми подскочи сърцето, когато един ден Силвия ми писа „Работя върху една смокиня и искам да си кажеш мнението“. Да тествам парфюм, който още не е пуснат на пазара и по някакъв начин да съм съпричастна към магията на създаването му за мен беше не само сбъдната мечта, но и голяма чест. Няма да лъжа – към огромното ми любопитство имаше и капка притеснение.

Със смокинята е като с цитрусите – не е лесно да се създаде оригинална композиция и в крайна сметка повечето се превръщат в някаква вариация на доайена Philosykos. Не и тази обаче. С чиста съвест мога да твърдя, че не познавам подобна смокиня, а познавам доста.

8130 SZPL е много нежна, бих казала флорална смокиня и точно този цветен аспект я прави различна. Отваря се с млечната зеленина на млади клонки и стръкове галбанум, но и едното, и другото нямат обичайната си острота и лютивина. Зеленото не доминира, а е просто акварелен щрих, който преминава в сочен зрял плод с капчици роса. Има някаква акватичност в аромата, която е приятно лежерна и му дава тургор и свежест. Усещам белоцветни, жасминови нотки, които се преплитат със смокиновата сладост в един необичайно нежен за този тип парфюми букет. Може би не знаете, но смокиновото дърво не цъфти като другите дървета – плодът му всъщност е видоизменено съцветие. Но ако цъфтеше, вероятно щеше да мирише по този начин. „Цвят от смокиня“ е определението, което бих дала на този аромат. В него няма характерните за зелените листа (и понякога смущаващи) нотки на копър, печени чушки или люти чушки, няма я сухотата на дървото, нито захаросаните кристали на смокиновото сладко. 8130 SZPL е онова причудливо съцветие, което по някаква прищявка на природата е решило да се превърне в плод.

Ако още не сте се досетили, SZPL от името е Созопол, а 8130 – пощенският му код. Уханието на созополските смокинови дървета през един откраднат уикенд е вдъхновението на Силвия за този парфюм. Созопол ухае на море, смокини и любов. Лятна любов, ефимерна, която може да се превърне в зимна, може и да не се, но точно тук и сега тя е млада и изпълнена с надежда, защото в Созопол всичко е възможно. Докато разнасях 8130 SZPL по време на тазгодишната си ваканция, се почувствах отново на 25, като първия път, когато дойдох тук – на стоп и без пукната пара, но с море до колене.

Харесва ми дружелюбността на този аромат, откритото му сърце. Лесен е за харесване и носене от началото до края. Излъчва младост, светлина и неусложнено удоволствие от живота. Мисля, че мекотата и гальовността му биха допаднали дори на хора, които по принцип не са особени фенове на смокините, а за смокиноманите е задължителен за проба. Може да се намери в сайта на ROSEOVERDOSE, както и в магазин Шипка на ул. Асен Златаров 23 в София.

P.S. 8130 SZPL е част от един много интересен проект – колекция парфюми, вдъхновени от различни места в България. Отива му да е първият, а аз нямам търпение да тествам останалите (и да пиша за тях, разбира се).

Година на излизане: 2022

Нос: Силвия Йонкова

Олфактивна група: дървесно-зелен

Връхни нотки: бергамот, галбанум, смокинови листа, трева

Сърцевина: бели цветя, виолетка, ирис

База: кокос, кедър, сантал

One thought on “ 8130 SZPL, ROSEOVERDOSE ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *